Kotleciki jajeczne to super pomysł na piątkowy obiad. Przygotowuję je z różnymi składnikami np. z kukurydzą czy kaszą jaglaną. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania serowej wersji kotlecików. Parmezan dodałam do masy jajecznej jak i do panierki. Panierkę z parmezanu wprost uwielbiam. Stosuję ją bardzo często do kotletów drobiowych. TUTAJ możecie zobaczyć przepis na kotlety drobiowe w tej panierce zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą. Kotleciki wyszły pyszne, a podałam je z mizerią.
SKŁADNIKI (5 sztuk):
- KOTLETY:
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 jajko,
- 2 łyżki startego na drobnych oczkach parmezanu,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki,
- Sól,
- Pieprz,
- PANIERKA:
- 1/3 szklanki bułki tartej,
- 1/3 szklanki startego na drobnych oczkach parmezanu,
- Szczypta oregano,
- Szczypta suszonego czosnku,
- Szczypta pieprzu,
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane jajka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy do nich starty parmezan, bułkę tartą, koperek (lub natkę) i jajko. Mieszamy razem wszystkie składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy 5 kotlecików.
Panierujemy je w bułce tartej wymieszanej z parmezanem i przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu.
Życzę smacznego 🙂