Już niedługo Tłusty Czwartek, ale nie samymi pączkami i faworkami przecież człowiek żyje 🙂 Dlatego dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuję pyszne ciacho kruche z budyniem i kokosową pierzynką. Bardzo lubię kokosowe wypieki. A wręcz uwielbiam ciasto przygotowywane przez moją mamę – kruche z budyniem. To ciasto łączy oba te wypieki. Ciasto jest proste w przygotowaniu i niezbyt pracochłonne. Bardzo polecam.
SKŁADNIKI :
- CIASTO:
- 125g masła,
- ½ szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- Szczypta soli,
- MASA BUDYNIOWA:
- 1 l mleka,
- 3 budynie śmietankowe (3x40g),
- 4 łyżki cukru,
- MASA KOKOSOWA:
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki cukru,
- 200g wiórków kokosowych,
- 125 masła
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Blaszkę o wymiarach 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Na stolnicę wysypujemy szczyptę soli, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy zimną margarynę i siekamy wszystko nożem aż do uzyskania konsystencji kaszki. Dodajemy jajka i chwilkę jeszcze siekamy. Następnie zagniatamy ciasto rękoma. Ciastem wykładamy do przygotowanej foremki. Foremkę z ciastem umieszczamy na 1h w lodówce, aby się schłodziła.
MASA BUDYNIOWA: 3,5 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem. W reszcie mleka rozrabiamy budynie. Rozrobione budynie wlewamy na gotujące się mleko i szybko mieszamy. Budyń gotujemy 2 minuty często mieszając. Budyń odstawiamy do przestygnięcia, co jakiś czas go mieszamy. Budyń ma być ciepły, ale nie gorący.
MASA KOKOSOWA: Oddzielamy białka od żółtek. Margarynę (lub masło) rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Gdy białka będą już ubite do dodajemy żółtka oraz wystudzoną i rozpuszczoną margarynę. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
ZŁOŻENIE CIASTA: Wyjmujemy blaszkę z ciastem półkruchym z lodówki. Rozsmarowujemy na nim równomiernie ciepłą masę budyniową. Na budyniu rozsmarowujemy masę kokosową. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli wierzch ciasta zacznie się za mocno spiekać to przykrywamy je folią.
Życzę smacznego!
Czy mąka zwykła pszenna czy może lepiej krupczatka?
Julita zwykła pszenna.
Bardzo dziękuję za przepis. Ciasto jest bardzo dobre. Polecam ?
Cieszę się, że smakowało ?