Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Przedstawiam Wam przepyszne ciasto, które stanie się hitem na Waszych rodzinnych imprezach. Nie uwierzycie, co jest głównym składnikiem kremu 🙂 Krem powstaje z kajzerek czyli małych pszennych bułek. Zalewamy je mlekiem, rozdrabniamy i na ich bazie gotujemy budyń. Wierzch ciasta stanowi przepyszna posypka przygotowana z wiórek kokosowych. Jego słodycz przełamuje dżem porzeczkowy. Jednym słowem, niebo w gębie.
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 2/3 szklanki cukru,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- KREM:
- 2 czerstwe kajzerki (nie za mocno wypieczone),
- 3 szklanki mleka,
- ½ szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 100g wiórek kokosowych,
- 200g masła (w temperaturze pokojowej).,
- POSYPKA:
- 100g wiórek kokosowych,
- ½ szklanki cukru,
- 1 łyżka masła,
- DODATKOWO:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.
Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę 23x28cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia). Wylewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 2 równe części. Jeśli biszkopt zaczyna się spiekać to przykrywamy go folią.
KREM: Bułki kajzerki umieszczamy w misce i zalewamy 2 szklankami mleka. Odstawiamy je na kilkanaście minut, aby zmiękły. Następnie rozdrabniamy je widelcem.
Do rondelka wlewamy pozostałą szklankę mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy. Dodajemy bułki z mlekiem, wiórki kokosowe i mieszamy. Całość zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu około 5 minut często mieszając. Powstały budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy na jasną i puszystą masę przez kilka minut mikserem. Dodajemy po 1 łyżce budyniu ucierając dobrze po każdym dodaniu. Krem jest gotowy.
POSYPKA: Masło rozpuszczamy na patelni na wolnym ogniu. Dodajemy wiórki kokosowe i cukier. Podgrzewamy razem na małym ogniu często mieszając do momentu zarumienia wiórek Ciepłą posypkę wykładamy na warstwę kremu i delikatnie przyklepujemy, aby posypka przykleiła się do ciasta.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na spodzie formy układamy jeden blat biszkoptu. Smarujemy go dżemem. Następnie wykładamy połowę kremu. Całość przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Smarujemy pozostałym kremem. Wierzch kremu posypujemy posypką.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego 🙂
zamiast kajerek mogę dać ususzoną bułkę wrocławską? Na jaki wymiar blachy podane są składniki?
Tak, można użyć bułki wrocławskiej. Blaszka 23x28cm
A można uprazyc tylko wiórki na suchej patelni?
Myślę, że można. Ciasto będzie wówczas mniej słodkie.
Ilu dniowe mają być mniej wiecej kaszerki?
Najlepiej dwudniowe. Ale i po jednym dniu też się nadadzą.
ciasto wyszlo super:))
Dorota bardzo mi miło 🙂
Witam . Jeżeli chodzi o łabędzi puch , będę robiła na blaszce 25×35 czy zwiększać składniki ? Jeżeli tak to o ile ?
Aniu myślę, że wówczas składniki kremu zostawiłabym bez zmian. Natomiast biszkopt upiekłabym z 5 jajek zwiększając odpowiednio ilość mąki i cukru (czas pieczenia może być chwilkę krótszy).
Lepiej nasączyć czy nie, przeczytałam wiele przepisów na to ciasto i nie wiem czy nasączyć czy jednak nie
Anna nie ma potrzeby nasączania biszkoptu, bo jest posmarowany warstwą dżemu. Ale jeśli chcesz to możesz go dodatkowo nasączyć.
Upieczone! Palce lizać.👌
Cieszę się ♥️
Pyszne ciacho, bardzo smakowało mim gościom, napewno zrobię jeszcze nie raz ?
Wyszło znakomicie 🙂 Ciesze się, że smakowało.
Ciasto robiłam po raz pierwszy. Miałam obawy czy krem nie będzie za rzadki ,ale po nocy spędzonej w lodówce ciasto rozpływa się w ustach.? Polecam przepyszne ciasto i kolejny sprawdzony przepis !?
Bardzo dziękuję za miły komentarz 🙂 Cieszę się, że smakowało!