...czyli znane wszystkim faworki w odmienionej wersji - goszczą dzisiaj w "Weekendowej Cukierence". Czyż nie są urocze? Takie w sam raz na jeden kęs. Warto pokusić się o przygotowanie właśnie takich kształtów zamiast tradycyjnych faworków. Szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Faworki są pyszne, ale mnie najbardziej smakują w Karnawale, a Wam? 🙂
SKŁADNIKI:
- 450g mąki pszennej,
- Szczypta soli,
- 5 żółtek,
- ¾ szklanki gęstej śmietany 18%,
- 1 łyżka spirytusu,
- DODATKOWO:
- Tłuszcz do smażenia np. Olej, planta, smalec
- Cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do niej szczyptę soli. W mące robimy dołek i wbijamy do niego żółtka, dodajemy także śmietanę i spirytus. Za pomocą noża siekamy składniki. Następnie zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto zawijamy w folię i odkładamy je na 30 minut w temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto wybijamy wałkiem lub tłuczkiem do mięsa przez około 20-30 minut. Robimy to następująco: ciasto rozwałkowujemy i składamy je, aby otrzymać mały prostokąt. Ciasto bijemy tłuczkiem lub wałkiem aż się rozpłąszczy. Wówczas ponownie je składamy i wybijamy. Czynność powtarzamy kilka razy. Takie wybijanie ciasta ma na celu wtłoczenie w ciasto dużej ilości powietrza (charakterystyczne bąbelki na usmażonych faworkach). Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy najcieniej jak się da. Z ciasta wycinamy szklanką kółka. Kółko ściskamy placami do środka tak, aby otrzymać kształt kokardki. Rozgrzewamy tłuszcz. Kokardki smażymy partiami na rumiano z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Tłuszcz do smażenia powinien być nagrzany do temperatury 175 stopni.
Po ostygnięciu kokardki oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Spirytus możemy zastąpić wódką lub octem.
super pomysł z tymi kokardkami 🙂
Moje z Pani przepisu,nie tak piekne ale mysle ze na pierwszy raz moga byc 😉
Pani Ewelino jest Pani ekspresowa 🙂 wyglądają cudnie 😉
Przepyszne, dziś zrobione, a zostało tylko kilka 😛 dzieki za przepis !
AgaZ bardzo mi miło 😛