Witam w "Weekendowej Cukierence". Zapraszam na pyszne ciasteczka. Smakiem przypominają ciastka francuskie, ale mają słodko-kwaśny smak (twaróg w połączeniu z cukrem). Znikają w mgnieniu oka i wychodzi ich całkiem sporo. Ciasteczka robi się dość szybko. Kluczem do sukcesu jest schłodzenie ciasta, a następnie wkładanie zimnego ciasta do rozgrzanego piekarnika. Ważne jest też, aby ciastka mocno skleić, aby nie otworzyły się podczas pieczenia.
SKŁADNIKI (40 sztuk):
- 200g zamrożonego masła,
- 200g twarogu półtłustego,
- 2 szklanki mąki,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki zimnej wody,
- ½ szklanki cukru do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
Masło wcześniej wkładamy do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Na mąkę ścieramy na grubych oczkach tarki zmrożone masło. Masło dokładnie łączymy z mąką, a następnie z pokruszonym bardzo drobno twarogiem. Kolejno dodajemy żółtka, zimną wodę i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy. Z ciasta szklanką wycinamy kółka. Do miseczki wsypujemy cukier i każdy krążek ciasta obtaczamy z obu stron w cukrze. Każdy krążek składamy na pół i jeszcze raz na pół (tak jak naleśnika). Jeszcze raz obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (zimne ciastka wkładamy do gorącego piekarnika!). Przy składaniu ciasto dociskamy, aby ciastka nie otworzyły się podczas pieczenia.
Smacznego 🙂
Pyszne i proste do zrobienia… znikają ze stołu w mgnieniu oka.. Na pewno będę robić często..
Germsik wyglądają perfekcyjnie 🙂 Ciesze się, że smakowały.
Słodziutkie i w sam raz na “gryza” 🙂
Paulinko pysznie wyglądają 😉
Genialne!!! Właśnie robię kolejną porcję, rozeszły się w mgnieniu oka. Myślę, że będą doskonale nawet na święta Wielkanocne. Pozdrawiam!
Kasiu bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Wyglądają perfekcyjnie 😉
Polecam 🙂 dzieci zachwycone 🙂
Malwina ciesze się, że Wam smakowały 🙂
Do ciasteczek nie trzeba dawać proszku do pieczenia?
Ile dni utrzymują świeżość, jak przechowywac? Chciałabym zrobić więcej przed imprezą.
Gusia nie dodajemy proszku do pieczenia. Przechowujemy je w zamkniętym pojemniczku. Myślę, że wytrzymają nawet tydzień, ale najsmaczniejsze będą do 2-3 dni po przygotowaniu.
rewelacyjne pozdrawiam 🙂
Woy dziękuję 🙂
Kruche i pyszne ciasteczka serowe u mnie zrobiły furorę.
Proste w wykonaniu i naprawdę bardzo smaczne,POLECAM
Irenaduma wyglądają rewelacyjnie 🙂 Cieszę się, że smakowały 🙂
Pyszne:) O ciastkach, po które sięga się i sięga, bo nie można przestać ich jeść moje dzieci mówią, że są uzależniające. Naleśniczki właśnie dołączyły do ich grona:)
Joanna wyglądają perfekcyjnie 🙂 Ciesze się, że przypały Ci do gustu 🙂
Przepyszne!!! Piekłam już kolejny raz, coraz smaczniejsze wychodzą, polecam, pozdrawiam ☺
Asiu pysznie się prezentują 🙂
Ciasteczka super robilam je pierwszy raz bardzo szybko i łatwo się robi super polecam
Bardzo się cieszę, że smakowały ?
Przepyszne ciasteczka! Szybkie i proste w zrobieniu, córka miała trochę frajdy w obtaczania w cukrze i tak pracą zespołową zrobiłyśmy mnóstwo ciastek, które bardzo szybko znikły 😉
Paulina jakie piękne ? Bardzo cieszę się, że smakowały ?
Ciasteczka proste w wykonaniu smak i zapach który sie rozchodzi po domu podczas pieczenia jest obledny ???
Renata pięknie się prezentują 🙂