Mąż i dzieci zjedli wszystkie rogaliki w ciągu jednego dnia. Były pyszne, miękkie i puszyste! Zapraszam na rogaliki drożdżowe nadziane marmoladą.
Wspominam za każdym razem, że mam słabość do wypieków drożdżowych. W tym tygodniu rozpieszczam rodzinkę drożdżowymi rogalikami. Ostatnio piekłam drożdżówki i rolsy, a także smażyłam racuchy z jabłkami więc pomyślałam, że tym razem postawie na zgrabne rogalki. Ciasto na rogalki to standardowe ciasto drożdżowe. Mamy tutaj i mleko i jajka, cukier, masło. Mamy długie pierwsze wyrastanie, później formowanie rogalików i drugie wyrastanie. Rogaliki możecie nadziać czym tylko chcecie. Może to być budyń, nutella, owoce, czekolada, prażone jabłka, masa makowa. Nie używajcie tylko dżemów, bo te na pewno wypłyną podczas pieczenia.
Niezjedzone rogaliki przechowujcie w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachowały świeżość na dłużej. Smacznych wypieków!
Więcej przepisów na drożdżowe rogaliki
- Rogale z makiem
- Rogaliki drożdżowe na maślance z serem
- Rogale maślane
- Rogaliki z ciasta z ziemniakami
Są puszyste i mięciutkie. Można nadziać je dowolnie. Zajadają się nimi dzieci i dorośli.
Rogaliki drożdżowe z marmoladą
SKŁADNIKI (24 sztuki):
- CIASTO:
- 500g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 25g świeżych drożdży,
- 50g cukru,
- 200ml ciepłego mleka,
- 80g masła,
- 2 jajka,
- NADZIENIE:
- twarda marmolada
- DODATKOWO:
- 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka
PRZYGOTOWANIE:
Masło roztapiamy i studzimy. Następnie przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego) wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (powinniśmy otrzymać roztwór o gęstości śmietany). Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10-15 minut aż podrośnie.
Jajka miksujemy z pozostałym cukrem i solą. Wlewamy rozczyn i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Opcjonalnie możemy je wyrobić mikserem z hakiem przez 10 minut. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość na około 1,5h.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy jeszcze 2 minuty. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na koło o grubości 5mm. Koło dzielimy na 12 części – w ten sposób uzyskamy 12 trójkątów. Na każdym trójkącie układamy porcję marmolady. Zwijamy ciasno rogalika, dokładnie zlepiamy brzegi, aby nadzienie nie wyleciało podczas pieczenia. Rogaliki układamy na blaszce złączeniem do dołu. Rogaliki układamy w pewnych odległościach od siebie, bo urosną podczas pieczenia. Odstawiamy je na około 15 minut do napuszenia.
W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Tuż przed pieczeniem rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, góra-dół - do zarumienienia.
Samo ciasto drożdżowe nie jest za słodkie. Nadzienie decyduje o słodyczy rogalików więc można je polać po przygotowaniu lukrem. Smacznego!
Rogaliki wyszły przepyszne! Najlepsze drożdżowe jakie jadłam 🥰😍🥐🥐🥐
Bardzo mi miło ♥️
Kolejny super przepis 😍 rogaliki wyszły przepyszne polecam 😘
Bardzo dziękuję ♥️