Zapraszam serdecznie na pyszną, lekką, sycącą i bardzo prostą do przygotowania zupę, mianowicie na krupnik angielski. Zwykle moja mama krupnik gotuję na skrzydełkach lub kościach, ja zaś tę zupę ugotowałam na wołowinie. Tajemniczym dodatkiem był świeży tymianek. Wierzcie lub nie, ale jak byłam mała nienawidziłam krupniku, a teraz go uwielbiam. Babcia moja mówi, że jest dobry na bolący brzuszek. Zupa jest lekka więc można zajadać się nią latem. Świetnie rozgrzeje jesienią i zimą. Gorąco polecam 🙂
Składniki:
- 400g wołowiny (pręgi lub łopatki),
- 1,5 l wody,
- 100g kaszy jęczmiennej perłowej,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- 3-4 ziarenka pieprzu,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 cebula,
- 3 średnie ziemniaki,
- 1-1,5 łyżeczki soli,
- pieprz,
- 2-3 gałązki świeżego tymianku bądź 1/2 łyżeczki suszonego,
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz ziarnisty. Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny. Podczas gotowania zbieramy szumowiny. W tym czasie warzywa obieramy i kroimy: marchewkę w talarki, cebulę w piórka, a seler, pietruszkę i ziemniaki w kostkę. Do mięsa dodajemy warzywa, tymianek i kaszę jęczmienną. Gotujemy około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną. W między czasie możemy doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podajemy z pieczywem. Życzę smacznego 🙂