Tajskie żeberka z grilla

Oj, aż cieknie mi ślinka na wspomnienie po tych żeberkach. Smakowały wybornie, słodko- ostra marynata sprawi, że na długo je zapamiętacie 🙂 A to wszystko dzięki połączeniu ze sobą sosu sojowego, soku z pomarańczy, chili i miodu. Wcześniejsze gotowanie mięsa sprawia, że żeberka bardzo szybko dojdą na grillu. Sezon grillowy uważam oficjalnie za otwarty 🙂

Składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • sól,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • MARYNATA:
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki ostrego ketchupu,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z 1 cytryny,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta chili

Przygotowanie:

Żeberka dzielimy na porcję. Wkładamy je do większego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy kilka ziaren czarnego pieprzu, szczyptę soli i gotujemy je do miękkości (około 1,5h). Po ugotowaniu studzimy je. W tym czasie przygotowujemy marynatę.

W miseczce umieszczamy wszystkie składniki (czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Marynatę doprawiamy do smaku. Ugotowane żeberka przekładamy do miski i zalewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy je na noc do lodówki. Następnego dnia grillujemy kilka minut aż się zarumienią. Podajemy z pieczywem. Smacznego 🙂





1 Komentarz

  1. Znamy podobny przepis i żeberka robione według niego były rewelacyjne, a więc z tego muszą być też wspaniałe 🙂

Zostaw odpowiedź