Ponieważ Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami zapraszam dzisiaj do "Weekendowej Cukierenki" na paschę dla "zapracowanych". Pascha ma swoje korzenie w Rosji, ale jest bardzo chętnie przygotowywana na polski wielkanocny stół. Tradycyjnie przygotowywana jest z twarogu, mleka bądź śmietany. Jedno jest pewne - jest słodka i przepyszna. Ja przedstawiam Wam prostszą i szybszą wersję tego deseru, bowiem do jego przygotowania użyłam zmielonego twarogu. Przed podaniem należy ją dobrze schłodzić. Podana w pucharkach prezentuję się niezwykle elegancko. Może warto podać ją w ten sposób, zachęcam Was do tego 🙂
Składniki:
- 250 g sera twarogowego,
- 2 łyżeczki rodzynek
- 4 suszone morele,
- 2 łyżeczki kandyzowanych owoców,
- 2 łyżeczki migdałów,
- 1 łyżeczki orzechów laskowych,
- 1 żółtko,
- 6-7 łyżek cukru pudru,
- 3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Ser twarogowy mielimy 3 razy w maszynce. Można użyć od razu sera zmielonego. Orzechy laskowe i migdały drobno siekamy. Morele i rodzynki kroimy w kostkę. Do sera dodajemy cukier puder i żółtka, ucieramy całość aż do uzyskania kremowej konsystencji. Do masy dodajemy posiekane owoce i orzechy, owoce kandyzowane i mieszamy.
Masę przekładamy do dwóch pucharków. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni aż do zarumienienia. Gdy ostygną dekorujemy nimi deser. Pucharki odstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego 😉