Zazwyczaj przygotowuję zapiekanki z makaronem w wersji wytrawnej. Tym razem jednak postawiłam na coś słodkiego. Powiem szczerze, że jestem zachwycona tą zapiekanką. Połączenie serka wiejskiego, śmietany i serka śmietankowego z makaronem zaowocowało czymś naprawdę przepysznym. Rewelacyjna jest również posypka z płatków migdałowych i bułki tartej, co tu dużo mówić, musicie spróbować tej zapiekanki. Na pewno nie pożałujecie 🙂
Składniki:
- 175 g makaronu świderki,
- 225 g serka wiejskiego,
- 110g twarożku śmietankowego,
- 125 g śmietany 18%,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 4 łyżki cukru,
- 40 g płatków migdałowych,
- 4 łyżki masła,
- 30 g bułki tartej,
- 2 łyżki rodzynek,
- szczypta cynamonu,
- masło do wysmarowania formy,
- cukier puder do oprószenia,
- mandarynki do podania,
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Formę smarujemy dość obficie masłem. Ugotowany makaron układamy w formie. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 3 minuty i odcedzamy. Do miski wkładamy twarożek i serek wiejski. Chwilę miksujemy, następnie nie przerywając miksowania dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodajemy jajka, śmietanę, cynamon i dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy rodzynki i całość wylewamy na makaron. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy płatki i prażymy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną posypkę wykładamy na wierzch formy. Całość zapiekamy około 35 minut w 180 stopniach. Zapiekankę po upieczeniu należy trochę wystudzić, żeby dobrze się kroiła. Zapiekanka smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Życzę smacznego 🙂