Mini ptysie z ajerkoniakiem i manną

Kochani, witam w Weekendowej Cukierence 😉 Dziś, wyjątkowo w sobotę, ze względu na mój udział w warsztatach kulinarnych, które poprowadziła Kinga Paruzel. Częstuję Was więc szybciutko malutkimi słodkościami, ze wspaniałym kremem. Z kremem na bazie ajerkoniaku z kaszą manną spotkałam się pierwszy raz na portalu Polska Gotuje. Powiem szczerze, że bardzo mi smakował i na pewno nieraz go powtórzę. Sądzę, że sprawdzi się w torcie czy przy dekoracji muffinek. Za pomoc przy ptysiach dziękuję mojej siostrze Justynie.
Składniki:
  • PTYSIE:
  • 125 g margaryny lub masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki,
  • 3 jajka,
  • KREM:
  • 125 ml mleka,
  • 125ml ajerkoniaku,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 1 łyżka cukru,
  • 100g masła,

 

Przygotowanie:
 

W garnku zagotować masło z wodą. Kolejno wsypujemy mąkę i mieszamy cały czas gotując aż uzyskamy gładką masę. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość przekładamy do szprycy i za pomocą końcówki w kształcie gwiazdki wyciskamy małe kulki w pewnych odstępach od siebie. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Z tej porcji ciasta wychodzi około 60 mini ptysiów. W tym czasie przygotowujemy krem. Mleko zagotowujemy z cukrem.

Gdy się zagotuje mieszamy go z ajerkoniakiem, dodajemy kaszę mannę i wstawiamy z powrotem na ogień, gotujemy około 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości. Dodajemy po łyżce manny dalej miksując. Krem przekładamy do szprycy. Ptysie kroimy na pół i wypełniamy kremem. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź