- BABECZKI:
- masło 160g,
- cukier 120g,
- mąka 165g,
- 3 łyżki mleka,
- 1,5 łyżki maku,
- 3 jajka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka starta z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego,
- KREM:
- czerwone porzeczki 250g,
- żelatyna 1,5 łyżeczki,
- woda 3 łyżki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka wody,
- mascarpone 375g,
- kilka jagód do dekoracji,
- garść porzeczek do dekoracji,
Przygotowanie: Czerwoną porzeczkę płuczemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy ją cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy ją do momentu aż cukier całkowici się rozpuści. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki do stężenia. Po tym czasie stężałą masę miksujemy z mascarpone.
Powstały krem przekładamy do szprycy. Wszystkie składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy po jednym jajku dalej ucierając na puszystą masę. Kolejno dodajemy mak, skórkę z cytryny, aromat cytrynowy i mleko, całość miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami (na 12 babeczek). Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, tzn. do momentu gdy babeczki się zarumienią. Po upieczeniu babeczki studzimy i ozdabiamy kremem. Na każdej babeczce umieszczamy kilka jagód i porzeczek. Babeczki należy trzymać w lodówce. Życzę smacznego 😉