Placuszki ze smażonymi czereśniami

Placuszki to jedno z moich ulubionych dań weekendową porą. Testuję i smażę ich dużo, z wieloma dodatkami. Przyszła pora, żeby podzielić się z Wami przepisem na placuszki z czereśniami, pyszne, słodkie, idealne na jutrzejsze śniadanie, polecam 🙂

Składniki:
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 340 ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/2 łyżki cukru,
  • olej do smażenia,
  • czereśnie 500g,
  • 1/2 laski wanilii,
  • cukier 100g,
  • sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie: 

Czereśnie drylujemy i osuszamy. Do garnka przekładamy czereśnie, dodajemy ziarenka wydłubane z połowy laski wanilii, sok z cytryny i cukier. Całość smażymy na wolnym ogniu około pól godziny co jakiś czas mieszając. Można smażyć troszkę krócej, ale im dłużej smażymy tym masa będzie gęstsza i po ostygnięciu powstanie smaczna czereśniowa galaretka.

W misce umieszczamy jajka z cukrem i rozkłócamy je. Kolejno wlewamy mleko i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na złoty kolor na małym ogniu na oleju. Podajemy od razu ze smażonymi czereśniami (ciepłymi lub zimnymi). Życzę smacznego 😉



Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź