Dzisiaj chciałam Was zaprosić na indyka. Co prawda dusiłam już schab w mleku, a teraz postanowiłam spróbować z mlekiem sojowym. Efekt bardzo podobny z tym, że indyk to mięso bardzo chude, polecane osobom będącym na diecie. Żeby było zdrowo to całość podałam z kaszą kuskus 🙂 Moi najbliżsi byli zachwyceni. Stwierdzili, że muszę częściej takie obiady przygotowywać. Bardzo miło było mi to słyszeć 🙂
Zapewniam Was, że to nie koniec moich pomysłów na wykorzystanie mleka sojowego 😉
Składniki:
- filet z indyka 800g,
- 1 łyżeczka szałwii,
- 1/4 łyżeczki tymianku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- napój sojowy bez cukru 600ml,
- 2 ząbki czosnku,
- pieczarki 200g,
- 1 pomidor,
- zielony groszek 100g,
- kuskus 150g,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- tymianek
Przygotowanie:
Filet z indyka oczyszczamy z błonek i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, szałwią, papryką i tymiankiem. Mięso odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia filet podsmażamy na rumiano z każdej strony. Całość zalewamy mlekiem sojowym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy pod przykryciem około godziny, do miękkości. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku przyprawami.
Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na tłuszczu dodając groszek. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, doprawiamy do smaku. Dodajemy kuskus i całość mieszamy. Gotowego indyka podajemy pokrojonego w plastry z kuskusem z warzywami. Smacznego 😉