- 5 jajek,
- 2 szklanki mąki,
- 1 ½ szklanki cukru pudru,
- 15 g proszku do pieczenia,
- ¼ szklanki mleka,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- 250g masła,
Babkę przygotowałam w formie o średnicy 20 cm i wysokości 8cm. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem pudrem, kolejno dodajemy miękkie masło. Do masy dodajemy proszek do pieczenia. Kolejno na przemian dodajemy mąkę i mleko cały czas mieszając na wolnych obrotach miksera. Dodajemy również aromat waniliowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z pozostałą masą. Formę smarujemy masłem i wylewamy do niej porcję ciasta. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni, góra-dół piekarniku przez około 50 minut, tzn. do suchego patyczka. Babkę studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Życzę smacznego 🙂