- schab bez kości 1 kg,
- szałwia świeża 1 łyżka (lub 1 łyżeczka szałwii suszonej),
- fenkuł/koper włoski 1/2 łyżeczki,
- sól 1/2 łyżeczki,
- pieprz 1/4 łyżeczki,
- olej 3 łyżki,
- mleko 2% 320 mililitrów,
- sok z cytryny 2 łyżeczki,
- czosnek 4 ząbki,
Dodajemy mleko i zeskrobujemy "smaczki" mięsa i mieszamy je z mlekiem. Powstały mleczny roztwór wlewamy do formy. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. W czasie duszenia mleko powinno lekko bulgotać - ewentualnie zwiększamy lub zmniejszamy wówczas temperaturę. Mleko w tym czasie powinno zacząć zmieniać kolor na lekko karmelowy. Po tym czasie mięso obracamy. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, uchylamy trochę pokrywkę i dusimy jeszcze 35 minut. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z formy, zaś mleko pozostałe z duszenia wlewamy do naczynia i za pomocą blendera miksujemy je (po pieczeniu powstaną "grudki"). Zmiksowany sos wstawiamy na ogień i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mięso podajemy z sosem. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem czy ziemniakami. Życzę smacznego 🙂