Szybkie ciasto kokosowe z marakują

Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na tropikalne ciasto. Ciasto to łączy w sobie smaki słodko-kwaśne i kokosowe. Jest puszyste, mięciutkie, wilgotne. Niby zwykłe ciasto do kubka herbaty, ale jednak ten egzotyczny smak nie da o sobie zapomnieć. Bardzo proste do przygotowania, bo wystarczy składniki wymieszać rózgą. Nie ma potrzeby używania miksera. Pieczemy około godzinki, do suchego patyczka. Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Szybkie ciasto kokosowe z marakują

Szybkie ciasto kokosowe z marakują

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka,
  • 180g cukru,
  • 200ml śmietany 18%,
  • 180ml oleju,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • 120ml pulpy z owoców marakui (4-6 owoców),
  • 280g mąki pszennej,
  • 75g wiórków kokosowych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto kokosowe z marakują

Składniki na ciasto kokosowe z marakują

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Owoce marakui kroimy na pół i łyżeczką wydrążamy miąższ. Odmierzamy potrzebną ilość. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, olej, skórkę z cytryny i aromat waniliowy. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Dodajemy pulpę z marakui i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy rózgą krótko, tylko do połączenia składników.

Ciasto pieczemy około 50-60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

Szybkie ciasto kokosowe z marakują

Szybkie ciasto kokosowe z marakują

Inspiracja





2 komentarzy

  1. Aga

    Witam. Jaką śmietanę użyć? Słodką czy kwaśna? Pozdrawiam.

    • cukiereczek

      Kwaśną.

Zostaw odpowiedź