Pod nazwą "ciasto podwójnie cytrynowe" kryje się cytrynowe ciasto jogurtowe wzbogacone o dodatek kremu cytrynowego lemon curd. Wierzch ciasta wieńczy kruszonka. Wypieki cytrynowe są bliskie memu serce i bardzo często je przygotowuje, a następnie prezentuję w ramach "Weekendowej Cukierenki". To ciasto jest proste i szybkie do zrobienia zwłaszcza, gdy lemon curd przygotujemy wcześniej. Polecam!
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 115g masła,
- 1 łyżka startej skórki z cytryny,
- 1 i ¼ szklanki cukru (250g),
- 3 jajka,
- 1 i ½ szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli,
- Sok z 1 cytryny,
- ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
- KRUSZONKA:
- ¾ szklanki mąki,
- 115g zimnego masła,
- ½ szklanki cukru,
- LEMON CURD:
- 2 jajka,
- ½ szklanki cukru (100g),
- ½ szklanki soku z cytryny,
- Skórka starta z 1 cytryny,
- 55g zimnego masła,
PRZYGOTOWANIE:
Blaszkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
LEMON CURD: W rondelku umieszczamy cukier, jajka, sok i skórkę z cytryny. Miksujemy je do połączenia składników. Masę cytrynową wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy często mieszając. Masę doprowadzamy prawie do zagotowania (ale nie gotujemy). Powinna wówczas zgęstnięć. Dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia. Krem lemon curd jest gotowy. Jeśli w naszym kremie są grudki to wystarczy przetrzeć go przez sitko. Krem studzimy.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
Do miski wkładamy miękkie masło, skórkę z cytryny i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 1 minucie po każdym dodaniu. Kolejno dodajemy sok z cytryny i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy w dwóch turach jogurt i suche składniki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na ciasto równomiernie wylewamy lemon curd. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy zimne masło. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej. Kruszonkę trzymamy w lodówce na czas przygotowania ciasta.
Życzę smacznego!
Uwaga:
- Do ciasta można użyć gotowego lemon curdu.
Czy do ciasta można dodać owoce? Na przykład czerwone porzeczki?
Myślę, że tak 😍