"Weekendowa Cukierenka" częstuje dzisiaj babeczkami w stylu amerykańskim. Masło orzechowe, biała czekolada, a do tego zmielone płatki owsiane - to główne składniki babeczek. Babeczki owsiane są całkiem inne w smaku od znanych nam ucieranych babeczek choć powstają w ten sam sposób. Najpierw ucieramy masło z cukrem, później z jajkami, a na końcu dodajemy suche składniki. Może są troszkę mniej zwarte z uwagi na dodatek mąki owsianej, ale są bardzo smaczne i słodkie. Idealnie pasują do popołudniowej herbaty i kawy.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 60g masła,
- 125g masła orzechowego,
- 100g brązowego cukru,
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
- 1 jajko,
- ½ szklanki mleka (125ml),
- 100g mąki pszennej,
- 100g maki owsianej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 150g białej czekolady,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę owsianą, sodę i proszek do pieczenia. Białą czekoladę drobno siekamy.
Do miski wkładamy masło i masło orzechowe, dodajemy cukier brązowy i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5 minut). Następnie dodajemy jajko i ucieramy jeszcze 30 sekund. Dodajemy suche składniki na przemian z mlekiem w dwóch turach i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Mąkę owsianą można użyć gotową lub zrobić ją samemu w domu. Wystarczy płatki owsiane zmielić w blenderze.
Czy jeśli pominę czekoladę, żeby odchudzić babeczki, bardzo stracą na smaku?
Myślę, że nie pomijałabym jej całkowicie. Może odchudzić do 50g?
Czy można pominąć masło orzechowe? Czy to znacznie zachwieje proporcje ciasta?
Raczej nie ? Masło orzechowe jest tutaj głównym składnikiem ?