Buchty są to puszyste bułeczki pieczone razem, przytulona jedna do drugiej. Nadziewa się je przed pieczeniem lub piecze same, a podaje z dżemem, miodem lub innymi dodatkami. Buchty wywodzą się z Wiednia, ale można je spotkać w wielu krajach europejskich. Są mięciutkie i puszyste. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymują świeżość do 2 dni.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- CIASTO:
- 220ml mleka,
- ½ szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 100 masła,
- 30g świeżych drożdży,
- 500g mąki pszennej,
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego
- ¼ łyżeczki aromatu migdałowego,
- Skórka starta z 1 cytryny,
- NADZIENIE SEROWE:
- 250g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 1 żółtko,
- DODATKOWO:
- 45g masła do posmarowania bułeczek,
- Cukier puder do oprószenia,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy. Masa powinna być jednolita, bez grudek, dość gęsta. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł.
Jajko i żółtka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozczyn, aromaty i skórkę cytrynową, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.
Prostokątną foremkę o wymiarach 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia.
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części (po około 83g każda). Formujemy z każdej części kulkę, którą rozpłaszczamy. Następnie nakładamy porcję nadzienia serowego i ciasto sklejamy. Formujemy okrągłą bułeczkę i układamy ją w foremce łączeniem do dołu. Zachowujemy pewne odległości, bo bułeczki urosną podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 40 minut do ponownego podrośnięcia.
Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy połową roztopionego masła.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg. Bułeczki pieczemy około 25-30 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu bułeczki od razu smarujemy pozostałym roztopionym masłem. Bułeczki mogą się zacząć spiekać. Wówczas w trakcie pieczenia przykrywamy je folią.
NADZIENIE SEROWE: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Można zamiennie użyć 14g suszonych drożdży.
Buchty obłędne Mieciutkie,puszyste.Niebo w gębie. Zapach jaki unosił się podczas ich pieczenia ….wow.
Wyszły piękne! <3
Wyszły pyszne! Świetny przepis ?
Bardzo mi miło ❤️
Ciekawe czy wyszłoby z jagodami mrożonymi zamiast sera ?
Myślę, że tak ?
Bułeczki robiłam po raz pierwszy. Wyszły przepyszne. W domu pachniało jak w najlepszej piekarni! Wszystkim smakowały. Idealne na śniadanko do kaka i do kawki. Pyszniutkie nawet na 2 dzień, idealnie zachowują świeżość. Polecam serdecznie! ?
Bardzo cieszę się, że smakowały 🙂
Witam jak ułożyć buleczki w blaszce żeby się tak ładnie pozrastaly i były takie bardziej kwadratowe jak Twoje?
Trzeba po prostu użyć takiej blaszki jak w przepisie, bułeczki umieścić równomiernie i wyjdą takie jak na zdjęciu ?
Zrobiłam i się zachwyciłam. Znalazłam ten przepis i wiedziałam, że to z pewnością będzie coś innego i pysznego. Nie myliłam się. Jadłam wiele drożdżówek, ale to jest nieziemskie. Na jednym wypieku się nie skończy. I weź tu schudnij.
Bardzo miło mi to czytać ♥️
Dzień dobry ile powinnam dać suchych drożdży?
14g 🙂