Buchty z serem

Buchty są to puszyste bułeczki pieczone razem, przytulona jedna do drugiej. Nadziewa się je przed pieczeniem lub piecze same, a podaje z dżemem, miodem lub innymi dodatkami. Buchty wywodzą się z Wiednia, ale można je spotkać w wielu krajach europejskich. Są mięciutkie i puszyste. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymują świeżość do 2 dni.

Buchty z serem

Buchty z serem

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • CIASTO:
  • 220ml mleka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 100 masła,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 500g mąki pszennej,
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • ¼ łyżeczki aromatu migdałowego,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • NADZIENIE SEROWE:
  • 250g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 żółtko,
  • DODATKOWO:
  • 45g masła do posmarowania bułeczek,
  • Cukier puder do oprószenia,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy. Masa powinna być jednolita, bez grudek, dość gęsta. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł.

Jajko i żółtka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozczyn, aromaty i skórkę cytrynową, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.

Prostokątną foremkę o wymiarach 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia.

Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części (po około 83g każda). Formujemy z każdej części kulkę, którą rozpłaszczamy. Następnie nakładamy porcję nadzienia serowego i ciasto sklejamy. Formujemy okrągłą bułeczkę i układamy ją w foremce łączeniem do dołu. Zachowujemy pewne odległości, bo bułeczki urosną podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 40 minut do ponownego podrośnięcia.

Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy połową roztopionego masła.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg. Bułeczki pieczemy około 25-30 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu bułeczki od razu smarujemy pozostałym roztopionym masłem. Bułeczki mogą się zacząć spiekać. Wówczas w trakcie pieczenia przykrywamy je folią.

NADZIENIE SEROWE: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1)  Można zamiennie użyć 14g suszonych drożdży.

Buchty z serem

Buchty z serem

Inspiracja





14 komentarzy

  1. Buchty obłędne Mieciutkie,puszyste.Niebo w gębie. Zapach jaki unosił się podczas ich pieczenia ….wow.

    • cukiereczek

      Wyszły piękne! <3

  2. Ciekawe czy wyszłoby z jagodami mrożonymi zamiast sera ?

    • cukiereczek

      Myślę, że tak ?

  3. Bułeczki robiłam po raz pierwszy. Wyszły przepyszne. W domu pachniało jak w najlepszej piekarni! Wszystkim smakowały. Idealne na śniadanko do kaka i do kawki. Pyszniutkie nawet na 2 dzień, idealnie zachowują świeżość. Polecam serdecznie! ?

    • cukiereczek

      Bardzo cieszę się, że smakowały 🙂

  4. Witam jak ułożyć buleczki w blaszce żeby się tak ładnie pozrastaly i były takie bardziej kwadratowe jak Twoje?

    • cukiereczek

      Trzeba po prostu użyć takiej blaszki jak w przepisie, bułeczki umieścić równomiernie i wyjdą takie jak na zdjęciu ?

      • Zrobiłam i się zachwyciłam. Znalazłam ten przepis i wiedziałam, że to z pewnością będzie coś innego i pysznego. Nie myliłam się. Jadłam wiele drożdżówek, ale to jest nieziemskie. Na jednym wypieku się nie skończy. I weź tu schudnij.

        • cukiereczek

          Bardzo miło mi to czytać ♥️

  5. Aga

    Dzień dobry ile powinnam dać suchych drożdży?

    • cukiereczek

      14g 🙂

Zostaw odpowiedź