Tartaletki z musem z mlecznej czekolady i jeżynami

Nic nie pasuje bardziej do jeżyn niż czekolada. Zobaczcie tylko:

Połączyłam te dwa smaki w zgrabnej kruchej babeczce. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na tartaletki z musem z mlecznej czekolady i jeżynami.

Kruche babeczki mają ten plus, że możemy je przygotować kilka dni wcześniej tzn. kruche spody. Pamiętajcie, że przy kruchym cieście najważniejszą rzeczą jest włożenie zimnego ciasta do nagrzanego piekarnika. Mus z mlecznej czekolady powstaje poprzez połączenie roztopionej czekolady ze śmietaną kremówką i serkiem mascarpone. Kropkę nad i to jeżyny i listki mięty.

Tartaletki z musem z mlecznej czekolady i jeżynami

Tartaletki z musem z mlecznej czekolady i jeżynami

SKŁADNIKI (20 sztuk):

  • CIASTO KRUCHE:
  • 200g mąki pszennej,
  • 130g zimnego masła,
  • 65g cukru pudu,
  • 3 żółtka,
  • MUS CZEKOLADOWY:
  • 150g śmietany kremówki,
  • 125g serka mascarpone,
  • 75g mlecznej czekolady,
  • DODATKOWO:
  • Masło do wysmarowania foremek,
  • 20 jeżyn,
  • Listki mięty,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mąkę siekamy z zimnym masłem aż uzyskamy grudki wielkości kaszy. Dodajemy cukier puder, żółtka i chwilkę siekamy nożem i zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy ją na 1h do lodówki. Kolejno ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Foremki na tartaletki smarujemy cienką warstwą masła przy pomocy pędzelka. Z placka wycinamy szklanką placki i wylepiamy nimi foremki. Foremki wypełnione ciastem schładzamy jeszcze w lodówce przez kilkanaście minut. Ciasto w foremkach nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) piekarnika na około 12-15 minut aż się zarumienią.

Jeszcze ciepłe babeczki wyjmujemy i odstawiamy na kratce do wystudzenia. Należy uważać, aby się nie pokruszyły.

MUS CZEKOLADOWY: Zimną śmietanę kremówkę i mascarpone przekładamy do miski. Ubijamy je razem mikserem przez kilka minut na puszystą masę. Mleczną czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Umieszczamy ją w misce nad gotującą się (na wolnym ogniu) wodą i rozpuszczamy na parze. Miska nie powinna dotykać wody. Czekoladę możemy też rozpuścić w kuchni mikrofalowej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy po łyżce masy śmietanowej i szybko mieszamy mikserem (lub łyżką). Należy to robić bardzo szybko, żeby czekolada nie stwardniała. Gotowy mus czekoladowy przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką. Wyciskamy mus na wystudzone tartaletki. Na musie czekoladowym układamy jeżyny i listki mięty. Tartaletki odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Życzę smacznego!

Tartaletki z musem z mlecznej czekolady i jeżynami

Tartaletki z musem z mlecznej czekolady i jeżynami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź