Nic nie pasuje bardziej do jeżyn niż czekolada. Zobaczcie tylko:
Połączyłam te dwa smaki w zgrabnej kruchej babeczce. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na tartaletki z musem z mlecznej czekolady i jeżynami.
Kruche babeczki mają ten plus, że możemy je przygotować kilka dni wcześniej tzn. kruche spody. Pamiętajcie, że przy kruchym cieście najważniejszą rzeczą jest włożenie zimnego ciasta do nagrzanego piekarnika. Mus z mlecznej czekolady powstaje poprzez połączenie roztopionej czekolady ze śmietaną kremówką i serkiem mascarpone. Kropkę nad i to jeżyny i listki mięty.
SKŁADNIKI (20 sztuk):
- CIASTO KRUCHE:
- 200g mąki pszennej,
- 130g zimnego masła,
- 65g cukru pudu,
- 3 żółtka,
- MUS CZEKOLADOWY:
- 150g śmietany kremówki,
- 125g serka mascarpone,
- 75g mlecznej czekolady,
- DODATKOWO:
- Masło do wysmarowania foremek,
- 20 jeżyn,
- Listki mięty,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Mąkę siekamy z zimnym masłem aż uzyskamy grudki wielkości kaszy. Dodajemy cukier puder, żółtka i chwilkę siekamy nożem i zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy ją na 1h do lodówki. Kolejno ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Foremki na tartaletki smarujemy cienką warstwą masła przy pomocy pędzelka. Z placka wycinamy szklanką placki i wylepiamy nimi foremki. Foremki wypełnione ciastem schładzamy jeszcze w lodówce przez kilkanaście minut. Ciasto w foremkach nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) piekarnika na około 12-15 minut aż się zarumienią.
Jeszcze ciepłe babeczki wyjmujemy i odstawiamy na kratce do wystudzenia. Należy uważać, aby się nie pokruszyły.
MUS CZEKOLADOWY: Zimną śmietanę kremówkę i mascarpone przekładamy do miski. Ubijamy je razem mikserem przez kilka minut na puszystą masę. Mleczną czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Umieszczamy ją w misce nad gotującą się (na wolnym ogniu) wodą i rozpuszczamy na parze. Miska nie powinna dotykać wody. Czekoladę możemy też rozpuścić w kuchni mikrofalowej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy po łyżce masy śmietanowej i szybko mieszamy mikserem (lub łyżką). Należy to robić bardzo szybko, żeby czekolada nie stwardniała. Gotowy mus czekoladowy przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką. Wyciskamy mus na wystudzone tartaletki. Na musie czekoladowym układamy jeżyny i listki mięty. Tartaletki odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Życzę smacznego!