Łososia podajemy zazwyczaj z ryżem i brokułem z wody. To nasz ulubiony obiad na piątek. Łosoś cytrynowy jest soczysty i aromatyczny. Jego przygotowanie, łącznie z pieczeniem, zajmie Wam góra 25 minut. W tym samym czasie możecie ugotować ryż oraz brokuła i szybki obiad gotowy 😉
SKŁADNIKI:
- 4 porcje fileta z łososia (4 x 125g),
 - MARYNATA:
 - 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
 - 2 łyżki oliwy z oliwek,
 - ½ łyżki musztardy Dijon,
 - 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
 - 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki,
 - ½ łyżeczki soli,
 - Szczypta pieprzu,
 - 4 plasterki cytryny,
 
PRZYGOTOWANIE:
Mieszamy ze sobą składniki marynaty.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.
Filety z łososia układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową. Porcje łososia smarujemy równomiernie marynatą. Na wierzchu każdej porcji układamy plasterek cytryny.
Łososia pieczemy około 12-15 minut.
Życzę smacznego 🙂












