Ciasteczka drożdżowe z wiśnią

Jeśli już próbowaliście TYCH ciasteczek to koniecznie musicie zrobić ich wersję z wiśniami. Zapraszam po nowy przepis do "Weekendowej Cukierenki". Dzisiejsze ciastka to ciastka drożdżowe, które wyrastają w lodówce. Czas wyrastania jest bardzo krótki, bo tylko 30 minut. W smaku przypominają ciasto krucho-drożdżowe. Ostatnio robiłam je w postaci grzebyków, a tym razem skusiłam się na okrągły kształt. Ważne, aby ciasto cienko rozwałkować wówczas ciastka wyjdą naprawdę ładne i zgrabne 🙂 Zimą możecie je przygotować z konfiturą wiśniową.

Ciasteczka drożdżowe z wiśnią

Ciasteczka drożdżowe z wiśnią

SKŁADNIKI (25-30 sztuk):

  • CIASTO:
  • 500g mąki,
  • 50g świeżych drożdży,
  • 2 żółtka,
  • 250g masła lub margaryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • ½ szklanki letniego mleka,
  • NADZIENIE:
  • 500g wiśni bez pestek,
  • 100g cukru (1/2 szklanki),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • DODATKOWO:
  • 2 białka,
  • cukier

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Do miski wkładamy miękkie masło (lub margarynę). Ucieramy razem z cukrem za pomocą miksera kilka minut aż masa maślana stanie się jasna i puszysta. Wówczas dodajemy żółtka i ucieramy jeszcze 1 minutę. Drożdże rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy maślanej, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy. Gdy już mikser nie będzie dawał rady to ciasto wyrabiamy na stolnicy. Powinno być gładkie. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.

Ciasto wyjmujemy i cienko rozwałkowujemy. Pamiętajmy, że ciasto jeszcze urośnie w piekarniku. Jeśli za grubo je rozwałkujemy to ciastka wyjdą duże. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Połowę kółek nacinamy na środku na krzyż. Na krążki wykładamy porcję nadzienia wiśniowego. Starajmy się dać około 3-4 wiśnie na ciastko. Przykrywamy krążkiem z nacięciem i dokładnie zlepiamy brzegi. Następnie za pomocą widelca tworzymy wzorek.

Jeśli pracujemy z częścią ciasta to resztę trzymamy w lodówce.

Białka roztrzepujemy przez chwilkę, aby utworzyła nam się pianka. Tą pianką smarujemy każde ciastko i wierzch obsypujemy cukrem.

Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy je do zarumienienia, około 10 minut.

NADZIENIE: Wydrylowane wiśnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną tuż przed nałożeniem na ciastka, aby nie puściły dużo soku.

Życzę smacznego  🙂

Ciasteczka drożdżowe z wiśnią

Ciasteczka drożdżowe z wiśnią

Ciasteczka drożdżowe z wiśnią

Ciasteczka drożdżowe z wiśnią





5 komentarzy

  1. Czy mozna uzyc wisni mrozonych juz wydrylowanych?? – najpierw odmrozic i odsaczyc tak? czy nakladac mrozone ??:)
    pozdrawiam 🙂

    • Jeszcze jedno pytanie – jak przechowywac ciastka ?? 🙂

      • cukiereczek

        Klaudia tak, można użyć odmrożonych wiśni. Ciastka przechowujemy w zamkniętym pojemniczku 🙂

        • a jakich innych owocow mozna uzyc do ciasteczek ?? borowki? jagody?? polowki truskawek? 🙂

          • cukiereczek

            Tak, można użyć tych wszystkich owoców. można dać też powidła śliwkowe 🙂

Zostaw odpowiedź