Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Ostatnio cały czas przygotowuję ciasta z owocami m.in. z truskawkami, porzeczkami, jagodami, rabarbarem. Natomiast w tym tygodniu zachciało mi się czegoś bardzo słodkiego i czegoś szybkiego do przygotowania. Upał na dworze nie zachęcał do długiego pichcenia w kuchni. Ponieważ oboje z mężem uwielbiamy karmel to tak powstał dzisiejszy serniczek na zimno. Sernik na zimno snickers przygotujecie bez użycia żelatyny czy galaretki. Masa serowa jest dzięki temu bardzo kremowa, a ponieważ sernik jest niewysoki to nie rozpada się. Pamiętajcie, aby użyć sera zmielonego gęstego dobrej jakości. W innym przypadku proponuję zmielić samemu twaróg.
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych,
- 80g masła,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- MASA SEROWA:
- 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 250g serka mascarpone,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 batony snickers,
- WIERZCH:
- ½ porcji sosu karmelowego,
- 1 baton snickers,
- 2-3 łyżki orzeszków ziemnych,
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka kruszymy na pył. Masło rozpuszczamy i łączymy z ciasteczkami, dodajemy masło orzechowe, dokładnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienko masłem (brzeg i rant). Na spód i brzegi wykładamy masę ciasteczkową, dokładnie wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy do lodówki na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
MASA SEROWA: Snickersy kroimy w kostkę. Ser miksujemy z cukrem pudrem do połączenia składników. Dodajmy po 1 łyżce serka mascarpone i krótko miksujemy po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i pokrojone batony. Mieszamy do połączenia. Masę serową wykładamy na spód ciasteczkowy. Dokładnie wyrównujemy wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki, aby masa serowa stężała.
WIERZCH: Baton snickers kroimy w kostkę. Wykładamy go razem z orzeszkami na wierzch ciasta. Ciasto polewamy sosem karmelowym.
Życzę smacznego 🙂
Przepyszne ciacho! Idealne na czas wakacji 😉
Ankuu.ka wygląda pyyysznie! 🙂
Twój komentarz
Piękny?
Ale megaa!!!!
Natka wygląda perfekcyjnie! 🙂
Super !!!
Piękny! ?
A oto mój ?
Martyna jakie pyszności ?
Ciasto jest fantastyczne, jednak uważam, że sok z cytryny można pominąć, bo twaróg sam w sobie jest kwaskowaty i nie trzeba podkręcać tego kwasu jeszcze bardziej. Dałam też pół szklanki cukru pudru i dla nas było idealnie słodko. Polecam ten przepis ?
Cieszę się, że ciasto przypadło do gustu 🙂
Sernik jest przepyszny, super przepis a w wykonaniu błyskawiczny☺ chciałabym zapytać czy można zrobić takie mini serniczki i prosić o radę co z proporcjami w takim wypadku?
Dziękuję za miłe słowa <3 Myślę, że można z tego przepisu przygotować także miniserniczki. Proporcje zachowałabym te same. Wydaje mi się, że wyjdzie ich około 16 sztuk (w takich foremkach na muffinki) 🙂
Dziekuje za tak szybka odpowiedź! 🙂 biorę się do roboty!
Często korzystam z Pani przepisów, uwielbiam! Pozdrawiam! 🙂
Bardzo mi miło 🙂 Polecam się!
Będę robiła jutro dla szwagierki na urodziny ten sernik i zastanawiam się, którego sera najlepiej użyć ? Może Pani polecić ? Zawsze robiłam z mój ulubiony ale może inny Pani używa ?;)
Używam w sumie tylko dwóch zamiennie. Mój Ulubiony z Wielunia lub Piątnica – najlepsze na serniki! 🙂