To babeczki inspirowane słynnymi ciasteczkami snickerdoodle. Charakterystyczne dla tych ciasteczek jest obtoczenie w cynamonowym cukrze. Dzięki temu po upieczeniu mają fajną skorupkę. Babeczki wprost rozpływają się w ustach. Cynamon znajdziemy w cieście, kremie, a także w posypce.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- BABECZKI:
- 115g masła,
- ¾ szklanki cukru,
- Kilka kropel aromatu waniliowego,
- 2 duże jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2/3 szklanki mleka,
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 i ½ łyżeczki cynamonu,
- Szczypta soli,
- CYNAMONOWA POSYPKA:
- 6 łyżek rozpuszczonego masła,
- ¼ szklanki cukru,
- 1 łyżka cynamonu,
- KREM CYNAMONOWY:
- 170g serka Philadelphia (lub innego serka kremowego),
- 125g masła,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- ½ łyżeczki cynamonu,
PRZYGOTOWANIE:
BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę, sól, cynamon i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki i mleko w dwóch turach. Mieszamy krótko, tylko do połączenia.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki.
CYNAMONOWA POSYPKA: W miseczce mieszamy ze sobą cukier i cynamon. Każdą z babeczek smarujemy za pomocą pędzelka roztopionym masłem. Następnie zanurzamy ją w cynamonowym cukrze. W ten sposób uzyskamy chrupiącą cynamonową posypkę.
Cukrem cynamonowym, który nam pozostanie, posypujemy wierzch babeczek po udekorowaniu kremem.
KREM CYNAMONOWY: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej (około 5-7 minut). Dodajemy stopniowo serek i cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy CYNAMON. Krem schładzamy w lodówce przez 1 godzinę wówczas będzie się ładnie układał na babeczkach.
Krem umieszczamy w szprycy lub rękawie cukierniczym z tylką w kształcie gwiazdki (u mnie Wilton 1M). Krem wyciskamy na babeczki.
Każdą babeczkę posypujemy cukrem cynamonowym
Babeczki przechowujemy do lodówki.
Życzę smacznego 🙂
Muffinki wyszły pyszne! Zdecydowanie polecam! ??
Bardzo mi miło 🙂 Pięknie się prezentują!
Witam czy można zrobić tak, że krem zrobię dzień wcześniej i odłożyć go do lodówki A następnego dnia dopiero dekorowac babeczki “na swiezo”? 🙂
Można tak zrobić, ale ponieważ krem ma w sobie masło to trzeba będzie go ocieplić tak ze 30-60 minut przed dekorowaniem 😉
Świetne są !!
Bardzo mi miło ❤️