Wielkanoc już coraz bliżej więc dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam małe babeczki, które możecie włożyć do wielkanocnego koszyczka. Babeczki wychodzą puszyste i delikatne w smaku, wręcz aksamitne. Nie ma w nich oleju ani masła, ale robimy je wyłącznie na śmietanie kremówce. Są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy ubić kremówkę na sztywno, dodać pozostałe składniki i do piekarnika. Po kilkunastu minutach możecie cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Poniżej prezentuję Wam inne pomysły na wielkanocne babeczki:
SKŁADNIKI (12-16 sztuk):
- 1 i ½ szklanki śmietany kremówki,
- 3 duże jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- Aromat migdałowy,
- Cukier puder do oprószenia,
PRZYGOTOWANIE:
Foremki na babeczki smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Do miski wkładamy schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubijamy ją na największych obrotach miksera na sztywną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy aromat, jajka i cukier w trzech turach za każdym razem chwilkę miksując. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie na wolnych obrotach miksera lub szpatułką. Masę rozkładamy pomiędzy foremki na babeczki. Nakładamy do ¾ wysokości.
Babeczki pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości foremek. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy są już upieczone. Babeczki po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w foremkach do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.
Życzę smacznego 😉
Pięknie sie upiekly i są pyszne. Idealne do wielkanocnego koszyczka 🙂
Aniu, wyglądają pysznie 🙂
Świąteczne babeczki, idealne do koszyka Wielkanocnego a także do kawy.
Są przepyszne, miękkie i puszyste, szybko znikają. POLECAM na pewno
jeszcze je upiekę.
Irenaduma jakie piękne 🙂 Cieszę się, że smakowały 🙂
Kasiu czy można upiec w jednej większej formie?
Monika myślę, że tak ? Tylko czas pieczenia będzie inny. Pieczemy do suchego patyczka
Dziękuję , zaraz biorę się za babkę 🙂
Uwielbiam takie przepisy?Proste, szybkie i pyszne-:))) oczywiście pięknie wyglądają i napewno ozdobią koszyczek wielkanocny ?mian polecam wszystkim?
Kudetka dzięki za miłe słowa 🙂 Pięknie wyglądają!
Wyszły Przepyszne;)
Monika bardzo mi miło 🙂
Można dodać do ciasta owoce albo cos innego, żeby nie były takie “puste”?
Aniu owoce myślę, że nie, bo ciasto jest bardzo delikatne. Ale możesz spróbować dodać odrobinę czekolady.