Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Prezentuję Wam dzisiaj pyszne ciasto wywodzące się z menu najbardziej znanej na świecie sieci kawiarni Starbucks. Możemy je kupić w okresie zimowo-świątecznym. Główne jego składniki to biała czekolada, żurawina i pomarańcza. To ciasto wprost rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI :
- CIASTO:
- 200g masła,
- ½ szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 200g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- Skórka starta z ½ pomarańczy,
- 100g suszonej żurawiny,
- 100g białej czekolady,
- Kilka kropel aromatu waniliowego,
- KREM:
- 250g kremowego serka (np. Philadelphia, Twój Smak),
- 4 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- Kilka kropel aromatu waniliowego,
- DODATKOWO:
- 50g białej czekolady,
- 50g suszonej żurawiny
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z imbirem i proszkiem do pieczenia. Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Żurawinę i białą czekoladę drobno kroimy.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy razem mikserem na jasną i puszystą masę (około 5 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30sekund na każde jajko. Dodajemy aromat. Kolejno dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy pokrojoną żurawinę i białą czekoladę i skórkę z pomarańczy. Ciasto będzie bardzo gęste.
Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Ciasto wykładamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
KREM: Serek ucieramy z aromatem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny do połączenia. Krem rozsmarowujemy na wierzchu wystudzonego ciasta.
Dodatkową żurawinę drobno kroimy i posypujemy nią wierzch ciasta. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego 🙂
ciasto wyszlo pyszne, szybciutko i lawiutki sie robi:)) dziekuej
Dorotaa cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
:)) nawet bardzo, dzisiaj ma siostra piec:))
super 🙂 bardzo mi miło 🙂
i salatki sa swietne, super:)) takze dziekujemy
Dorotaa w takim razie zapraszam po jeszcze więcej inspiracji 🙂