Zakochałam się w połączeniu żurawiny i pomarańczy 🙂 Kilka tygodni temu przygotowałam szybkie ciasto pomarańczowe z żurawiną. Zachwycona jego smakiem poszłam o krok dalej. Ponieważ uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe to wymyśliłam sobie rogaliki nadziane kwaśną żurawiną i polane słodkim pomarańczowym lukrem. Powiem jedno, wyszły pyszne, rozpływały się w ustach. Jak już wspomniałam bazą rogalików jest ciasto drożdżowe. Ciasto wychodzi bardzo elastyczne, dobrze się z nim pracuję. Jak to bywa przy ciastach drożdżowych musimy zostawić je do wyrośnięcia. Nadzienie za to możemy przygotować kilka dni wcześniej. "Kropkę nad i" stanowi pomarańczowy lukier.
SKŁADNIKI (24 sztuki):
- CIASTO:
- 200ml mleka,
- 70g cukru,
- 2 jajka,
- 100g masła,
- 25g świeżych drożdży,
- 550g mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- NADZIENIE:
- 250g świeżej żurawiny,
- 100g cukru,
- Sok z 1 pomarańczy,
- DODATKOWO:
- 1 jajko+1 łyżka mleka,
- LUKIER:
- 3 łyżki soku z pomarańczy,
- 15 łyżek cukru pudru,
- 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
KONFITURA ŻURAWINOWA: Pomarańczę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Skórkę wykorzystamy do lukru.
Świeżą żurawinę płuczemy i osuszamy. Umieszczamy ją w rondelku. Dodajemy cukier i sok z pomarańczy. Żurawinę wstawiamy na wolny ogień i zagotowujemy. Żurawinę będzie strzelać. Gotujemy razem na wolnym ogniu przez kilka minut często mieszając aż konfitura zgęstnieje. Zdejmujemy ją z ognia i studzimy.
CIASTO: Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia, następnie dodajemy 2 łyżeczki cukru i kilka łyżek mąki i mieszamy, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać gęsty roztwór. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut do podrośnięcia., aby podrósł.
Jajka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozczyn, rozpuszczone i przestudzone masło, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą część ciasta na okrąg. Okrąg dzielimy go na 12 części. Otrzymamy w ten sposób 12 trójkątów.
Na podstawie każdego trójkąta kładziemy porcję żurawinowego nadzienia.. Następnie zwijamy ciasno rogalika. Rogaliki układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Układamy je złączeniem do dołu w znacznej odległości od siebie, bo jeszcze podrosną. Odstawiamy je na 10 minut pod przykryciem do podrośnięcia.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim wierzch rogalików. Rogaliki pieczemy w 2 turach. Pieczemy je około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Z pozostałym ciastem postępujemy tak samo.
LUKIER: W miseczce umieszczamy sok z pomarańczy. Stopniowo dodajemy cukier i ucieramy łyżką, pałką lub mikserem aż do otrzymania gęstej masy. Pod koniec dodajemy skórkę z pomarańczy. Masa powinna mieć gęstość śmietany. Przygotowanym lukrem polewamy rogaliki. Możemy je dodatkowo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Konfiturę żurawinową możemy wzbogacić o dodatek cynamonu lub goździków.
2) Konfiturę możemy przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
3) Jeśli zostanie nam konfitury możemy wykorzystać ją jako nadzienie do babeczek czy naleśników.
O Boże najlepsze rogaliki jakie jadłam EVER! Są tak niesamowite ze następnym razem zrobię z podwójnej porcji. Mięciutkie w środku i takie delikatne. Szok! Cukiernie mogłyby się od Ciebie uczyć ♥️♥️♥️♥️♥️ Kolejny przepis który się udał z Twoich przepisów
Bardzo dziękuję za taki piękny komentarz 😉 Bardzo mi miło!
Najpyszniejsze rogaliki jakie jadłam. Są tak samo smaczne na drugi dzień. Pycha!
Bardzo mi miło ?