Żelka malinowa przygotowana w silikonowej formie w kształcie półkul to jeden z elementów monoporcji. Taka żelka fajnie przełamie słodki smak lustrzanej polowy i monoporcji. Maliny świetnie łączą się z białą i karmelową czekoladą. I przepis na taką monoporcje zaprezentuje Wam już wkrótce.
Do tego przepisu możecie użyć malin świeżych lub mrożonych. Po kilku godzinach w zamrażarce żelka pięknie odchodzi od foremki. Wyjmuje je wówczas i przechowuje w szczelnie zamkniętym pojemniku w zamrażarce.
Pyszna żelka malinowa, która urozmaici smak Twoich monoporcji.
Malinowa żelka do monoporcji
Składniki:
- 250g malin świeżych lub mrożonych,
- 30g cukru,
- 6g żelatyny+30g wody
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na bok.
Jak rozpuścić żelatynę?
Aby prawidłowo rozpuścić żelatynę potrzebujemy 5 razy więcej wody niż żelatyny, tzn. na 10g żelatyny potrzebujemy 5x10g=50g wody. Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10 minut. Jeśli chcemy rozpuścić większą ilość żelatyny to w tym momencie mieszamy ją z wodą. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
*Jeśli nie masz mikrofali to żelatynę umieść w szklance, zalej wodą i ostaw do napęcznienia. Później rozpuść ją w kąpieli wodnej.
Maliny i cukier umieszczamy w rondelku. Jeśli używamy malin mrożonych to nie musimy ich wcześniej rozmrażać. Zagotowujemy. Gotujemy około 2 minuty często mieszając. Maliny zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sitko, aby otrzymać gęsty malinowy mus bez pestek. Do musu malinowego dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy silikonowej. Wyrównujemy. Formę wstawiamy do lodówki. A gdy żelka malinowa stężeje to całą formę umieszczamy na kilka godzin w zamrażarce.
*Do przygotowania żelki użyłam formy silikonowej z 15 wgłębieniami. Średnica jednej półkuli ma około 3,8cm. Z powyższych proporcji uzyskasz 15 żelek malinowych.