Pyszne i urocze ciasteczka idealne na Wielkanoc. Zapraszam na kolejne wielkanocne smakołyki. Te ciasteczka szczególnie kochają dzieci. Są bardzo proste do przygotowania. Ciasto składa się zaledwie z kilku podstawowych składników. Z tego przepisu możecie przygotować także "gładkie" ciastka i ozdobić je lukrem/czekoladą i kolorową posypką.
Maślane ciastka wielkanocne
SKŁADNIKI:
- 380g mąki pszennej,
- 90g cukru drobnego,
- 220g masła,
- 1 jajko,
- Szczypta soli,
- ¾ łyżeczki aromatu waniliowego,
PRZYGOTOWANIE:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól i cukier. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystkie składniki razem za pomocą noża aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy jajko i aromat waniliowy. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto umieszczamy w lodówce i pozostawiamy do schłodzenia na co najmniej 30-60 minut. Następnie odrywamy po kawałku ciasta i cienko rozwałkowujemy na stolnicy podsypując mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm. Resztę ciasta trzymamy w lodówce. Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka i przenosimy je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami umieszczamy jeszcze w lodówce na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Ciasteczka pieczemy około 12-15 minut, do zarumienienia. Mniejsze i cieńsze ciasteczka pieką się krócej, a większe i grubsze dłużej – także trzeba obserwować ciastka podczas pieczenia.
Po upieczeniu ciasteczka studzimy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Życzę smacznego!
*A te urocze stempelki do ciastek kupiłam w tym roku w Pepco.