Maślane ciastka wielkanocne

Pyszne i urocze ciasteczka idealne na Wielkanoc. Zapraszam na kolejne wielkanocne smakołyki. Te ciasteczka szczególnie kochają dzieci. Są bardzo proste do przygotowania. Ciasto składa się zaledwie z kilku podstawowych składników. Z tego przepisu możecie przygotować także "gładkie" ciastka i ozdobić je lukrem/czekoladą i kolorową posypką.

Maślane kruche ciastka wielkanocne

Maślane kruche ciastka wielkanocne

Maślane ciastka wielkanocne

SKŁADNIKI:

  • 380g mąki pszennej,
  • 90g cukru drobnego,
  • 220g masła,
  • 1 jajko,
  • Szczypta soli,
  • ¾ łyżeczki aromatu waniliowego,

PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól i cukier. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystkie składniki razem za pomocą noża aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy jajko i aromat waniliowy. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto umieszczamy w lodówce i pozostawiamy do schłodzenia na co najmniej 30-60 minut. Następnie odrywamy po kawałku ciasta i cienko rozwałkowujemy na stolnicy podsypując mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm. Resztę ciasta trzymamy w lodówce. Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka i przenosimy je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami umieszczamy jeszcze w lodówce na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Ciasteczka pieczemy około 12-15 minut, do zarumienienia. Mniejsze i cieńsze ciasteczka pieką się krócej, a większe i grubsze dłużej – także trzeba obserwować ciastka podczas pieczenia.

Po upieczeniu ciasteczka studzimy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Życzę smacznego!

*A te urocze stempelki do ciastek kupiłam w tym roku w Pepco.

Jeśli przygotujesz ciastka wielkanocne to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź