Przedstawiam Wam kolejną propozycję na grilla. Tym razem są to szaszłyki z mięsa mielonego w bałkańskim stylu. Jeżeli nie macie grilla to nie musicie się martwić, bo takie szaszłyki można również przygotować na patelni grillowej czy w piekarniku. Proponuję podać je z pieczywem i sosem pomidorowym.
Zapraszam do korzystania również z innych pomysłów na grillowe smakołyki.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
 - 1 czerwona cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1/4 czerwonej papryki,
 - 1 łyżka oliwy,
 - 1 łyżka sosu sojowego,
 - 1 łyżka natki pietruszki,
 - 1 łyżka kolendry,
 - 1 łyżeczka kminku,
 - 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
 - szczypta ostrej papryki,
 - sól,
 - pieprz
 
Przygotowanie:
Czerwoną cebulę i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy mięso, dodajemy pokrojone warzywa, posiekane zioła, sos sojowy i oliwę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy - mięso powinno mieć intensywny smak. 
 
Mięso odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc), aby smaki się przegryzły. Wilgotnymi dłońmi formujemy wałeczki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków (powinny być wcześniej namoczone, aby się nie przypaliły). Gotowe szaszłyki grillujemy z każdej strony na rumiano. Smacznego 🙂
Uwaga:
1) Szaszłyki można upiec również w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2) Zamiast pokrojonej papryki można użyć pasty paprykowej.
2) Zamiast pokrojonej papryki można użyć pasty paprykowej.





Zdjęcie nadesłała Pani Eliza z bloga mojepasjekrakow:
” Jeśli znudziły się Wam tradycyjne szaszłyki i macie ochotę na małą odmianę – ta propozycja jest dla Was 🙂 “