Ja i mąż uwielbiamy masło orzechowe. Nadziewamy nim pączki, dodajemy do kremu do ciasta, wyjadamy je wprost ze słoika. Ale naszą ulubioną orzechową potrawą są ciasteczka. Na blogu znajdziecie już tradycyjne ciasteczka z masła orzechowego, które są przyjemnie chrupiące. Dzisiejsze ciastka przygotowane są na bazie sera twarogowego. Nie są chrupiące jak te poprzednie, ale bardziej miękkie. Są równie pyszne i wciągające. Nie można poprzestać na jednym
SKŁADNIKI (35-40 sztuk):
- 120g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 55g masła,
- 1 cukier waniliowy,
- ½ szklanki cukru,
- ½ szklanki cukru brązowego,
- 1 szklanka masła orzechowego (250g),
- 1 jajko,
- 1 i ¼ szklanki mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¼ łyżeczki soli,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Do miski wkładamy miękkie masło i ser. Dodajemy oba rodzaje cukru i cukier waniliowy. Ubijamy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę (około 3-5 minut). Dodajemy jajko i ucieramy jeszcze 30s. Następnie dodajemy masło orzechowe i miksujemy do połączenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w pewnych odstępach od siebie. Za pomocą widelca robimy na ciastkach wzorek. Ciastka pieczemy partiami.
Ciasteczka pieczemy około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zostawiamy je na blaszce, aby całkowicie ostygły. Od razu po wyjęciu z piekarnika będą miękkie. Gdy ostygną to trochę stwardnieją.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Widelec nie będzie przyklejał się do ciasta jeśli wcześniej zamaczamy go w mące.