Babeczki cytrynowe z bezą (Lemon meringue cupcakes)

Dawno nie częstowałam Was muffinkami i babeczkami. Zapraszam więc do "Weekendowej Cukierenki" na przepyszne babeczki z kremem czyli cupcakes. To babeczki dla wielbicieli smaków słodko-kwaśnych. Obok mocno cytrynowego kremu mamy bardzo słodką, piankową bezę. Babeczki są pracochłonne, ale ich przygotowanie możemy rozłożyć w czasie. Krem cytrynowy można przygotować kilka dni wcześniej. Lemon curd możecie przygotować z dwóch przepisów, które znajdziecie na blogu:

Bezę przygotowujemy i od razu używamy. Nie można jej dłużej przechowywać. Dodatkowo bezę możemy opalić palnikiem do creme brulee.

Babeczki są naprawdę przepyszne. Niech Was nie zraża długi czas przygotowania. Smakują i wyglądają wspaniale 🙂

Babeczki cytrynowe z bezą

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • BABECZKI:
  • 115g masła,
  • 220g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 i ½ szklanki mąki,
  • Skórka starta z 1 i ½ cytryny,
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • ½ szklanki maślanki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • KREM CYTRYNOWY (LEMON CURD):
  • 1 porcja kremu cytrynowego,
  • BEZA:
  • 4 duże białka,
  • ¾ szklanki cukru + 1 łyżka,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 łyżka syropu kukurydzianego (można pominąć),

PRZYGOTOWANIE:

KREM CYTRYNOWY: Krem cytrynowy przygotowujemy według TEGO przepisu.

BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Cytryny sparzamy. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier, skórkę startą z cytryny i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. W miseczce mieszamy maślankę z sokiem z cytryny. Dodajemy na przemian suche składniki i maślankę w trzech turach. Mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.

Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki.

W babeczkach wydrążamy otwory i wypełniamy je kremem cytrynowym. Na wierzchu babeczek również rozsmarowujemy odrobinę kremu cytrynowego. Następnie dekorujemy je bezą za pomocą szprycy (końcówka gwiazdka).

BEZA: Składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.

W rondelku z grubym dnem umieszczamy ¾ szklanki cukru, wodę i syrop kukurydziany. Całość zagotowujemy. Syrop cukrowy gotujemy dokładnie przez 7 minut na średnim ogniu.

W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę z 1 łyżką cukru. Gorący syrop cukrowy zdejmujemy z ognia i powoli wlewamy po ściance miski do białek, miksujemy wówczas na średnich obrotach miksera. Gdy dodamy cały syrop cukrowy to zwiększamy obroty na największe i ubijamy masę dalej aż do ostygnięcia. Potrwa to około 7 minut. Beza jest gotowa. Przekładamy ją do szprycy i wykładamy na wierzch babeczek. Dodatkowo bezę możemy opalić palnikiem do creme brulee.

Życzę smacznego 🙂

Babeczki cytrynowe z bezą

Babeczki cytrynowe z bezą

Babeczki cytrynowe z bezą

Babeczki cytrynowe z bezą





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź