Dawno nie częstowałam Was muffinkami i babeczkami. Zapraszam więc do "Weekendowej Cukierenki" na przepyszne babeczki z kremem czyli cupcakes. To babeczki dla wielbicieli smaków słodko-kwaśnych. Obok mocno cytrynowego kremu mamy bardzo słodką, piankową bezę. Babeczki są pracochłonne, ale ich przygotowanie możemy rozłożyć w czasie. Krem cytrynowy można przygotować kilka dni wcześniej. Lemon curd możecie przygotować z dwóch przepisów, które znajdziecie na blogu:
- wersja tradycyjna - z dużą ilością żółtek i masła,
- wersja odchudzona - z niewielką ilością oliwy.
Bezę przygotowujemy i od razu używamy. Nie można jej dłużej przechowywać. Dodatkowo bezę możemy opalić palnikiem do creme brulee.
Babeczki są naprawdę przepyszne. Niech Was nie zraża długi czas przygotowania. Smakują i wyglądają wspaniale 🙂
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- BABECZKI:
- 115g masła,
- 220g cukru,
- 2 jajka,
- 1 i ½ szklanki mąki,
- Skórka starta z 1 i ½ cytryny,
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- ½ szklanki maślanki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- Szczypta soli,
- KREM CYTRYNOWY (LEMON CURD):
- 1 porcja kremu cytrynowego,
- BEZA:
- 4 duże białka,
- ¾ szklanki cukru + 1 łyżka,
- 1/3 szklanki wody,
- 1 łyżka syropu kukurydzianego (można pominąć),
PRZYGOTOWANIE:
KREM CYTRYNOWY: Krem cytrynowy przygotowujemy według TEGO przepisu.
BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Cytryny sparzamy. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier, skórkę startą z cytryny i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. W miseczce mieszamy maślankę z sokiem z cytryny. Dodajemy na przemian suche składniki i maślankę w trzech turach. Mieszamy krótko, tylko do połączenia.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki.
W babeczkach wydrążamy otwory i wypełniamy je kremem cytrynowym. Na wierzchu babeczek również rozsmarowujemy odrobinę kremu cytrynowego. Następnie dekorujemy je bezą za pomocą szprycy (końcówka gwiazdka).
BEZA: Składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.
W rondelku z grubym dnem umieszczamy ¾ szklanki cukru, wodę i syrop kukurydziany. Całość zagotowujemy. Syrop cukrowy gotujemy dokładnie przez 7 minut na średnim ogniu.
W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę z 1 łyżką cukru. Gorący syrop cukrowy zdejmujemy z ognia i powoli wlewamy po ściance miski do białek, miksujemy wówczas na średnich obrotach miksera. Gdy dodamy cały syrop cukrowy to zwiększamy obroty na największe i ubijamy masę dalej aż do ostygnięcia. Potrwa to około 7 minut. Beza jest gotowa. Przekładamy ją do szprycy i wykładamy na wierzch babeczek. Dodatkowo bezę możemy opalić palnikiem do creme brulee.
Życzę smacznego 🙂