Gofry owsiane z batatami

To już kolejny przepis na gofry na blogu. Znaleźć możecie przepisy mi.in. na:

Dzisiejszy przepis to przepis na chrupiące i zdrowe gofry. Nie używamy w nich mąki pszennej, ale bardziej wartościowej mąki owsianej czyli zmielone płatki owsiane. Do ich przygotowania użyłam mleka migdałowego więc będą dobrą opcją dla osób nietolerujących laktozy. Możecie użyć zamiennie zwykłego mleka. Takie gofry to super pomysł na pełnowartościowe śniadanie np. w weekend. Podajemy je polane syropem klonowym z dodatkiem plasterków banana.

Gofry owsiane z batatami

Gofry owsiane z batatami

SKŁADNIKI (1-2 porcje):

  • 100g batatów,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka migdałowego,
  • 1 jajko,
  • 1 białko,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • DO PODANIA:
  • Syrop klonowy,
  • Banany,

PRZYGOTOWANIE:

Obranego batata kroimy w kostkę. Gotujemy go w osolonej wodzie do miękkości (przez około 10-15 minut). Bataty odcedzamy, studzimy i rozgniatamy na puree.

Płatki owsiane mielimy w blenderze na mąkę. W misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę owsianą, sól, proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: żółtko, mleko migdałowe, puree z batata, miód i oliwę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mokre składniki łączymy z suchymi. Następnie łączymy całość delikatnie z pianą z białek i mieszamy.

Rozgrzewamy gofrownicę. Smarujemy ją cienką warstwą oleju i smażymy gofry na rumiano z obu stron.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Z podanego przepisu wyjdzie 10 gofrów takich jak na zdjęciu.


2) Cała potrawa zawiera około 758kcal. W tym:

  • węglowodany – 103g,
  • białko – 56g,
  • tłuszcz – 29g,
  • błonnik – 20g.

Proponuję podanie dwóch porcji po około 379kcal. To danie proponuję podać na deser lub śniadanie.

Gofry owsiane z batatami

Gofry owsiane z batatami

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij