Naleśniki ala mango lassi

Mango lassi to pyszny koktajl jogurtowy z mango wzbogacony o dodatek syropu klonowego. Na jego wzór przygotowałam nadzienie do naleśników. Powiem krótko, wyszło prze-smacznie 🙂

Nadzienie do tych naleśników przygotowane jest z jogurtu naturalnego gęstego oraz śmietany kremówki. Dzień wcześniej jogurt wykładamy na sitko wyłożone gazą, aby odsączyć z niego wodę. Następnego dnia łączymy go z ubitą na sztywno śmietaną kremówką. Kropkę nad i stanowi syrop klonowy, którym polewamy naleśniki przed podaniem. Taki krem możecie przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniczku w lodówce.

Naleśniki ala mango lassi

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • NALEŚNIKI (10-12 sztuk):
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki cukru,
  • 1 i ½ szklanki mleka,
  • 1 i 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • NADZIENIE JOGURTOWE:
  • 400g jogurtu gęstego naturalnego lub greckiego,
  • 200g śmietany kremówki,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • 1 duże mango,
  • Syrop klonowy

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

NADZIENIE JOGURTOWE: Przygotowujemy sitko i gazę. Sitko wykładamy gazą. Jogurt wykładamy na gazę na sitku, a sitko ustawiamy na większej misce. Jogurt odstawiamy na 12 godzin do lodówki. W tym czasie z jogurtu będzie kapała woda do miski.

Po tym czasie dokładnie wyciskamy gazę z jogurtem z wody. Powinniśmy otrzymać konsystencję serka mascarpone. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy odciśnięty jogurt i mieszamy.

Mango obieramy i kroimy w plasterki.

Każdego naleśnika smarujemy porcją nadzienia jogurtowego. Następnie układamy plasterki mango. Naleśniki składamy w koperty.

Naleśniki podajemy same lub z dodatkiem syropu klonowego.

Życzę smacznego!

Naleśniki ala mango lassi

Naleśniki ala mango lassi





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź