Puszyste bułeczki na jogurcie owocowym

Nie zgadniecie co jest głównym składnikiem tych bułeczek 🙂 Jest nim ulubiony jogurt owocowy np. brzoskwiniowy czy truskawkowy. Dzięki dodatkowi jogurtu bułeczki są niezwykle delikatne w smaku, puszyste i mięciutkie. Bułeczki możemy upiec same lub nadziać je przed pieczeniem. Są niezwykle puszyste i mięciutkie. Pasuje do nich szklanka gorącej herbaty jak i kakao.

Puszyste bułeczki na jogurcie owocowym

Puszyste bułeczki na jogurcie owocowym

SKŁADNIKI (18 bułeczek):

  • 1,5 łyżeczki drożdży suszonych,
  • 4 łyżki cukru,
  • 500g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • ½ szklanki mleka,
  • 60g masła,
  • 200g jogurtu owocowego (brzoskwiniowego, morelowego, truskawkowego),
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko +1 łyżka mleka,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Szklanka o pojemności 250ml.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z solą, cukrem i suchymi drożdżami. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z jogurtem owocowym. Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Mieszamy je z jajkiem i jogurtem. W misce umieszczamy suche składniki i wlewamy mokre. Mieszamy. Dodajemy roztopione i wystudzone masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem (z hakiem do ciasta drożdżowego) przez kilka minut aż stanie gładkie i elastyczne.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 18 równych części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce o wymiarach 25x35cm wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przed pieczeniem. Bułeczki pieczemy około 20-25 minut.

Bułeczki po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:
1) Możemy użyć zamiast drożdży suszonych drożdże świeże w ilości 20g. Ze świeżymi drożdżami robimy najpierw rozczyn.

2) Każdą bułeczkę możemy dodatkowo nadziać np. nutellą lub marmoladą.

Puszyste bułeczki na jogurcie owocowym

Puszyste bułeczki na jogurcie owocowym

Puszyste bułeczki na jogurcie owocowym

Puszyste bułeczki na jogurcie owocowym





33 komentarzy

  1. Pychotka. Trochę trzeba na nie czekać, ale warto. Nafaszerowałam je wiśniami. Zniknęły w kilka chwil.

    bueczkidrodowezjogurtem1

    • cukiereczek

      FiFiFo Wyglądają na bardzo puszyste 🙂 Ciesze się, że smakowały 🙂

    • Witam 🙂 Przepis za pożyczam🥰 bo wydaje się prosty a takiego mi trzeba 😅 Czy jagodami też można je nadziać ? Pozdrawiam

      • cukiereczek

        Pewnie, że tak 😉 I posypać kruszonką 😍

  2. Faktycznie puszyste i mięciutkie 🙂 Moje są trochę nierówne, bo w robieniu pomagały mi dzieci, ale nie wpłynęło to na ich smak. Moje są nadziewane domową czekośliwką.

    DSCN0785

    • cukiereczek

      Joasiu bułeczki wyglądają super 🙂

  3. Faktycznie puszyste!

  4. smakowite i szybkie w pieczeniu!

    buki

    • cukiereczek

      Gosiu wyglądają pięknie 🙂 Cieszę się, że bułeczki smakują.

    • Coś cudownego, miękkie jak puch, zrobiłam z podwójnej porcji – pół blaszki z konfiturą, pół bez. Meega, dziękuję za przepis w imieniu moich łasuchów. Pozdrawiam

      • cukiereczek

        Dziękuję za miłe słowa i polecam się na przyszłość ?

  5. Przepyszne bułeczki, delikatnie słodkie, w sam raz dla dzieci – znikają bardzo szybko, pozdrawiam ☺

    20180117_171339

    • cukiereczek

      Asiu miło mi to czytać 🙂 Bułeczki wyglądają na puszyste – cieszę się, że smakowały 🙂

  6. Bułeczki przepyszne, puszyste i leciutkie, w sam raz do porannej kawki. Polecam wszystkim niezdecydowanym, przepis na stałe wchodzi do mojego menu.

    IMG_20180131_193313

    • cukiereczek

      Alcia500 cieszę się, że smakowały. Wyglądają wręcz idealnie, super 🙂

  7. Bardzo smaczne i mało pracochłonne bułki. Dałam jogurt brzoskwiniowy i fajnie wkomponował się w smak. Polecam 🙂

    received_1749107315149787

    • cukiereczek

      Agata wyglądają pięknie 😀 Bardzo miło mi to czytać 🙂

  8. Jak nadziać bułeczki? Szprycą? Przed pieczeniem czy po?

    • cukiereczek

      Można nadziać przed pieczeniem np. marmoladą, nutellą. Postępujemy wówczas tak: dzielimy ciasto na 18 części. Każdą z części ciasta rozpłaszczamy na placek i na środku układamy nadzienie. Zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy łączeniem do dołu. Odstawiamy je do podrośnięcia.

  9. Pieczesz je na termoobiegu, czy może grzejnik góra dół ?

    • cukiereczek

      Grzanie góra – dół.

  10. bułeczki zrobiłam z nutellą, wyszły pyszne 🙂
    stety niestety, nie doczekały następnego dnia 🙂

    28876670_10211467363026981_803719296_o

    • cukiereczek

      Paulina wyglądają super 🙂 Cieszę się, że smakowały.

  11. Bułeczki są przepyszne 🙂

    D9A705D6-6932-4303-9BDB-70F75430622B

    • cukiereczek

      Zytolec cieszę się, że smakowały 🙂

  12. A czy zamiast cukru można dodać ertryto?czy to wpłynie na wyrastanie ciasta?albo może chociaż pół na pół?

    • cukiereczek

      MAGDA trudno mi powiedzieć. Nigdy nie używałam erytrolu.

  13. D.

    Bułeczki są wspaniałe! Mięciutkie i puszyste, dzieciaki zachwycone 🙂 dziękuję za przepis, jeszcze nie raz u nas zagoszczą 🙂 pozdrawiam!!

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały ? Wyglądają pięknie!

  14. Mam pytanie czy te słodkie bułeczki juz wyrośnięte mogę zostawić na noc w lodowce i rano je upiec ?

    • cukiereczek

      Myślę, że można tak spróbować tzn. uformować bułeczki i zostawić w lodówce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wyjęłabym je troszkę wcześniej, aby się ociepliły.

  15. Bułeczki są wspaniałe. Taki puszeczek!

    • cukiereczek

      Piękne! Cieszę się, że smakowały ❤️

Pozostaw odpowiedź Gosia