Precle świętomarcińskie (Martinsbrezeln)

My Polacy na św. Marcina zajadamy się rogalami z białym makiem. Natomiast Niemcy mają całkiem inną tradycję. Zajadają się wówczas ciastkowymi ludzikami oraz preclami. Precle przygotowane są z ciasta drożdżowego z dodatkiem śmietany. Po upieczeniu smarujemy je masłem i obtaczamy w cukrze. Bułeczki są puszyste, mięciutkie, nie za słodkie, naprawdę godne polecenia. Najlepiej smakują w dniu przygotowania. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku będą równie smaczne dnia następnego.

Precle świętomarcińskie (Martinsbrezeln)

Precle świętomarcińskie (Martinsbrezeln)

SKŁADNIKI (8 sztuk):

  • CIASTO:
  • ½ szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • 50g rozpuszczonego masła,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 350g mąki pszennej,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • DODATKOWO:
  • 50g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 30g masła,
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek,

PRZYGOTOWANIE:

Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do miski wsypujemy mąkę i robimy dołek. Do dołka wkładamy 1 łyżkę cukru i kruszymy drożdże. Zalewamy zawartość dołka mlekiem. Przykrywamy miseczkę ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.

Po tym czasie do miski dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.  Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 8 części (po około 91g każda). Z każdej części ciasta formujemy wałek o długości 40-50cm. Z wałka formujemy precle i układamy je na blaszce, jeden obok drugiego. TUTAJ możecie zobaczyć jak uformować precle. Zachowujemy pewne odległości, bo bułki urosną podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 30 minut do ponownego podrośnięcia.

Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, góra-dół. Bułeczki pieczemy około 20 minut, do zarumienienia.

Cukier mieszamy z cukrem wanilinowym. Masło rozpuszczamy. Po upieczeniu bułeczki od razu smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mieszanką cukru.

Życzę smacznego!

Precle świętomarcińskie (Martinsbrezeln)

Precle świętomarcińskie (Martinsbrezeln)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij