Szybkie bułki orkiszowe na serku wiejskim

Gdy nie masz pieczywa na śniadanie przygotuj pyszne bułki w zdrowszej wersji (z mąki orkiszowej pełnoziarnistej). Przygotujesz je bardzo szybko, bo nie zawierają drożdży. Ciasto na bułki składa się zaledwie z 4 składników: mąki, proszku do pieczenia, jajka i serka wiejskiego. Wystarczy wymieszać te składniki, uformować bułki i upiec. Bułeczki pasują idealnie do wytrawnych i słodkich dodatków.

Szybkie bułki orkiszowe na serku wiejskim

Szybkie bułki orkiszowe na serku wiejskim

SKŁADNIKI (4 sztuki):

  • 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 170g serka wiejskiego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli, pieprzu, czosnku, oregano,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na bułki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół.

Dłonie zwilżamy wodą i formujemy 4 bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki pieczemy około 30 minut.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Bułki można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.

2) Jedna bułka zawiera około 205kcal. W tym:

  • węglowodany – 26,5g,
  • białko – 13,2g,
  • tłuszcz – 4,6g,
  • błonnik – 3,7g.
Szybkie bułki orkiszowe na serku wiejskim

Szybkie bułki orkiszowe na serku wiejskim

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij