Szybkie bułki orkiszowe na serku wiejskim

Gdy nie masz pieczywa na śniadanie przygotuj pyszne bułki w zdrowszej wersji (z mąki orkiszowej pełnoziarnistej). Przygotujesz je bardzo szybko, bo nie zawierają drożdży. Ciasto na bułki składa się zaledwie z 4 składników: mąki, proszku do pieczenia, jajka i serka wiejskiego. Wystarczy wymieszać te składniki, uformować bułki i upiec. Bułeczki pasują idealnie do wytrawnych i słodkich dodatków.

Szybkie bułki orkiszowe na serku wiejskim

Szybkie bułki orkiszowe na serku wiejskim

SKŁADNIKI (4 sztuki):

  • 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 170g serka wiejskiego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli, pieprzu, czosnku, oregano,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na bułki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół.

Dłonie zwilżamy wodą i formujemy 4 bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki pieczemy około 30 minut.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Bułki można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.

2) Jedna bułka zawiera około 205kcal. W tym:

  • węglowodany – 26,5g,
  • białko – 13,2g,
  • tłuszcz – 4,6g,
  • błonnik – 3,7g.
Szybkie bułki orkiszowe na serku wiejskim

Szybkie bułki orkiszowe na serku wiejskim

Inspiracja





2 komentarzy

  1. Czy serek wiejski to taki z grudkami co można kupić w biedronce?

    • cukiereczek

      Tak ?

Zostaw odpowiedź