Królewska kartoflanka

Smak kartoflanki poznałam dość niedawno. Jadłam jednak jej dość skromną wersję, bo składała się z ziemniaków gotowanych w bulionie oraz śmietany. Postanowiłam swoją wersję nieco urozmaicić dodając włoszczyznę oraz boczek. Zupa bardzo zyskała na smaku i stała się bardzo sycąca. Kartoflanka to jedna z tradycyjnych polskich zup. Jest to ulubiona zupa mojego Michała, aczkolwiek on uwielbia wersję skromniejszą, choć i taką, bogatszą, nie pogardzi 🙂 Smacznego 😉

Składniki:

 

  • 500g ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek seler,
  • por,
  • 1 cebula,
  • 100g wędzonego  boczku,
  • 1 l wody,
  • 150g kwaśnej śmietany,
  • 1/2 łyżeczki suszonej  bazylii,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 ziarna  pieprzu,
  • sól,
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obieramy, myjemy. Marchewkę, pietruszkę i pora kroimy w plasterki. Natomiast selera kroimy w małą kostkę, a ziemniaki w większą. Boczek kroimy w małą kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, podsmażamy go aż tłuszcz się wytopi. Wówczas dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków), podlewamy je kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem przez 5 minut, co jakiś czas mieszamy. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz, i gotujemy.

Po około 10 minutach dodajemy ziemniaki, zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku. Można dodać również łyżkę drobno posiekanego koperku. Zupę zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy i wlewamy do zupy, mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź