Krem ziemniaczano-porowy ze szpinakiem

Jeśli lubicie makaron ze szpinakiem to na pewno zasmakuję Wam ta zupa. Wszystkim, którym dałam jej spróbować przypominała właśnie makaron ze szpinakiem i śmietanką.

Ta pyszna i kremowa zupa jest szybka i prosta do przygotowania. Jest dietetyczna, nie dodajemy do niej śmietany, ale mleko, które nadaje jej delikatności. Możemy oczywiście pokombinować z innym rodzajem mleka. Aby zupa była bardziej sycąca podałam do niej grzanki z pieczywa pełnoziarnistego. Osoby, które nie liczą kalorii, mogą podać ją z groszkiem ptysiowym czy kleksem śmietany. Gorąco polecam 🙂

Przepis dodaje oczywiście do naszego cyklu: LICZYMY KALORIE 🙂

Krem ziemniaczano-porowy ze szpinakiem

Krem ziemniaczano-porowy ze szpinakiem

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 100g szpinaku świeżego,
  • 1 duży por,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 300g ziemniaków,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • Słodka i ostra papryka,
  • Szczypta gałki muszkatołowej,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • GRZANKI:
  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego (140g),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki posiekanej drobno natki pietruszki,
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano lub bazylii,
  • Sól,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Z pora zdejmujemy wierzchnie liście. Białą i jasnozieloną część pora kroimy w półplasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Szpinak płuczemy i odstawiamy na bok.

W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę. Wówczas dodajemy masło i pora. Smażymy go przez 3-4 minuty. Wówczas dodajemy ziemniaki i czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę. Zalewamy całość bulionem i gotujemy razem 15-20 minut – do miękkości ziemniaków. Wówczas dodajemy szpinak w liściach, zagotowujemy i gotujemy przez1 minutę. Zupę zdejmujemy z ognia. Po lekkim przestudzeniu zupę miksujemy blenderem na krem stopniowo dolewając mleko. Zupę doprawiamy przyprawami.

GRZANKI: Chleb kroimy w kostkę 0,5x0,5cm. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy chleb, dodajemy oliwę i zioła oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy tak, aby chleb pokrył się przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Chleb rozkładamy na papierze do pieczenia i zapiekamy kilka minut (aż stanie się chrupiący).

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Zupę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

2) Do przygotowania grzanek możemy użyć też zwykłego chleba.

3) Całe danie zawiera około 1110kcal.

Proponuję podanie czterech porcji po około 277kcal.

Jedna porcja zawiera:

  • węglowodany – 58g,
  • białko – 11g,
  • tłuszcz – 14g,
  • błonnik - 13g.

To danie proponuję podać na lunch do pracy/szkoły lub obiad.

Krem ziemniaczano-porowy ze szpinakiem

Krem ziemniaczano-porowy ze szpinakiem

Krem ziemniaczano-porowy ze szpinakiem

Krem ziemniaczano-porowy ze szpinakiem





4 komentarzy

  1. Rewelacyjna zupa! Pomimo braku mięsa które jest dla mnie niemal niezbędne, zupa jest przepyszna. Moja ocena 10/10 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂

    • Gotowałem zupę już kilka razy i nadal mi się nie przejadła!
      Ja preferuję wersje bez grzanek która wygląda tak:

      Clipboard01

  2. bardzo podoba mi się ta lżejsza zupa 🙂

Zostaw odpowiedź