Krem z kalarepy z bobem

Doszłam ostatnio do wniosku, że za mało gotuję zup i najwyższy czas to zmienić. Moją domeną są zdecydowanie mięsa, ale przecież dobra zupa nie jest zła 🙂 Zupy są przecież zdrowsze od smażonych mięs, zwłaszcza te warzywne. Zobaczymy co z mojego postanowienia wyjdzie, ale dziś częstuję Was pysznym kremem z kalarepki. Zupa jest bardzo kremowa, sycąca, smakiem przypominała mi troszkę zupę dyniową. Jest nią oczarowana, bardzo mi smakowała i myślę, ze zagości w moim menu na stałe 🙂 Spróbujcie koniecznie.
Składniki:

  • 3 kalarepy,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 l bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej,
  • bób 200g,
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
 

Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę z kalarepą. Gdy się podsmażą i staną się szkliste dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę i gotujemy całość do miękkości warzyw, około 30 minut. W między czasie dodajemy przyprawy. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Po ugotowaniu studzimy go i obieramy ze skorupek. Gdy zupa będzie gotowa miksujemy ją na krem za pomocą blendera. Zupę podajemy posypaną bobem i natką pietruszki. Życzę smacznego 🙂



Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź