Chłodnik z zaścianka

W ciepłe, letnie dni nie ma nic lepszego niż miseczka zimnego chłodniku 🙂 Ciekawe co powiecie na dodatek mięsa z kurczaka w tej letniej zupie. Mięso sprawia, że chłodnik jest sycący. Dodatkowo podać go można z młodymi ziemniaczkami. Smakuje rewelacyjnie, naprawdę warto go przygotować. A jego przygotowanie zajmie tylko kilka minut.

 

Składniki:

 

  • 1 litr kefiru,
  • 200g kwaśnej śmietany,
  • 2 pomidory,
  • 1 ogórek,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 szklanki posiekanych ziół (koperku, natki, szczypiorku),
  • 2 łyżki pestek słonecznika,

 

Przygotowanie:

Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Następnie usuwamy z nich miąższ i pestki i kroimy je w kostkę. Ugotowane jajka siekamy. Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, odstawiamy go, a następnie odciskamy powstały sok.

Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy ją na rumiano na patelni, studzimy. Mięso kroimy w drobną kostkę. Zioła siekamy. Do miski wkładamy pokrojone warzywa, zioła, mięso i jajka, dodajemy zimny kefir i śmietanę. Dokładnie mieszamy i podajemy. Każdą z miseczek posypujemy prażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Smacznego 😉

Uwaga: Pierś z kurczaka można również upiec lub ugotować.




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź