Węgierski sos grzybowy

Coraz więcej grzybów pojawia się w lasach. Bardzo się z tego cieszę, bo grzyby uwielbiam, a zwłaszcza sos grzybowy. Do przygotowania węgierskiego sosu grzybowego najlepiej wykorzystać mieszankę różnych grzybów leśnych.

Sos pasuję do makaronu, klusek, a także pieczywa.  Ja podałam go z kopytkami. Jest bardzo treściwy. Szybko się go przygotowuję, na pewno każdemu zasmakuje.

Węgierski sos grzybowy

Węgierski sos grzybowy

SKŁADNIKI :

  • 100g cienkiej kiełbasy,

  • 3-4 ogórki konserwowe,

  • 2 cebule,

  • 300g świeżych grzybów leśnych,

  • 2-2,5 szklanki wody,

  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,

  • ½ łyżeczki majeranku,

  • ¼ łyżeczki ostrej papryki,

  • 4-5 łyżek ketchupu,

  • 120g kwaśnej śmietany 18%,

  • 1.5 łyżki mąki,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczone i osuszone grzyby kroimy w kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy. Ogórki kroimy w małą kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki, następnie każdy plasterek kroimy na 4 części.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę oraz kiełbasę i smażymy razem 5 minut. Dodajemy grzyby. Smażymy razem kilka minut tzn. aż woda z grzybów wyparuję. Dodajemy ogórki i przyprawy, mieszamy i smażymy 2 minuty. Całość zalewamy wodą (lub bulionem warzywnym/grzybowym) i zagotowujemy. Patelnię przykrywamy i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut na wolnym ogniu.

W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką i ketchupem. Dodajemy ją do zawartości patelni i mieszamy (należy uważać, aby śmietana się nie zważyła). Sos zagotowujemy, powinien wówczas wyraźnie zgęstnieć. Sos doprawiamy ewentualnie do smaku.

Życzę smacznego 🙂

Węgierski sos grzybowy

Węgierski sos grzybowy

Węgierski sos grzybowy

Węgierski sos grzybowy





2 komentarzy

  1. Kasiu!
    Jakie pyszne zdjęcia! 😉
    Danie z pewnością jest pyszne!

  2. bardzo fajny sos 🙂 zazdroszczę trochę grzybów, bo ja się na nich totalnie nie znam 🙁

Zostaw odpowiedź