Węgierski sos grzybowy

Coraz więcej grzybów pojawia się w lasach. Bardzo się z tego cieszę, bo grzyby uwielbiam, a zwłaszcza sos grzybowy. Do przygotowania węgierskiego sosu grzybowego najlepiej wykorzystać mieszankę różnych grzybów leśnych.




Sos pasuję do makaronu, klusek, a także pieczywa.  Ja podałam go z kopytkami. Jest bardzo treściwy. Szybko się go przygotowuję, na pewno każdemu zasmakuje.

Węgierski sos grzybowy

Węgierski sos grzybowy

SKŁADNIKI :

  • 100g cienkiej kiełbasy,

  • 3-4 ogórki konserwowe,

  • 2 cebule,

  • 300g świeżych grzybów leśnych,

  • 2-2,5 szklanki wody,

  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,

  • ½ łyżeczki majeranku,

  • ¼ łyżeczki ostrej papryki,

  • 4-5 łyżek ketchupu,

  • 120g kwaśnej śmietany 18%,

  • 1.5 łyżki mąki,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczone i osuszone grzyby kroimy w kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy. Ogórki kroimy w małą kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki, następnie każdy plasterek kroimy na 4 części.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę oraz kiełbasę i smażymy razem 5 minut. Dodajemy grzyby. Smażymy razem kilka minut tzn. aż woda z grzybów wyparuję. Dodajemy ogórki i przyprawy, mieszamy i smażymy 2 minuty. Całość zalewamy wodą (lub bulionem warzywnym/grzybowym) i zagotowujemy. Patelnię przykrywamy i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut na wolnym ogniu.




W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką i ketchupem. Dodajemy ją do zawartości patelni i mieszamy (należy uważać, aby śmietana się nie zważyła). Sos zagotowujemy, powinien wówczas wyraźnie zgęstnieć. Sos doprawiamy ewentualnie do smaku.

Życzę smacznego :)

Węgierski sos grzybowy

Węgierski sos grzybowy

Węgierski sos grzybowy

Węgierski sos grzybowy

2 komentarzy

  1. Kasiu!
    Jakie pyszne zdjęcia! ;)
    Danie z pewnością jest pyszne!

  2. bardzo fajny sos :) zazdroszczę trochę grzybów, bo ja się na nich totalnie nie znam :(

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij