Surówka z kapusty w stylu chińskim

Mam swoją ulubioną budkę z chińskim jedzeniem. Przetestowałam ją już kilkadziesiąt razy i jeszcze mnie nie zawiodła. Do potraw tam serwowanych podają zawsze przepyszną surówkę z kapusty, którą po prostu uwielbiam 🙂 Ostatnio koleżanka Agnieszka zaskoczyła mnie mówiąc, że zrobili w domu surówkę smakiem przypominającą tę "chińską". Nie czekałam długo i kilka dni później też cieszyłam się smakiem przepysznej domowej surówki. Polecam ją, bo jest naprawdę pyszna 🙂
Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 1 większa marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • ZALEWA:
  • 1/4 szklanki octu,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżki soli

 

Przygotowanie:
 

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Kapustę płuczemy, osuszamy i drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Warzywa przekładamy do dużej miski. Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą, wstawiamy na gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru.

Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy warzywa. Dokładnie całość mieszamy. Surówkę odstawiamy na noc do przegryzienia, wówczas kapusta zmięknie. Podać udekorowaną natką. Smacznego 🙂

 

 




2 komentarzy

  1. Pyszna sałatka . Taką samą jadłam u Ewy Wachowicz 🙂

    dsc01580_1

    • cukiereczek

      Kasiu, bardzo mi miło 😀

Pozostaw odpowiedź Malesia Gotuje