Sałatka ryżowa po wegiersku

Chcę Wam dziś zaproponować sałatkę, którą zrobiłam całkiem niedawno. Ponieważ z tych proporcji wychodzi jej całkiem sporo, to zabrałam dużą porcję do pracy. Powiem Wam, że zrobiła furorę w pracy, wszystkim bardzo smakowała, a jedna z dziewczyn już ją nawet przygotowała. Dla mnie taka sałatka smakuje świetnie z pieczywem czy po prostu sama, ale wszyscy zgodnie uznali, że nadawałaby się też na grilla. Polecam ją gorąco, bo jest naprawdę smaczna.
Składniki:

  • ryż długoziarnisty 150g,
  • salami 100g,
  • ser ementaler 100g,
  • kukurydza 1/2 puszki,
  • 1 pęczek natki,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 mała cebula,
  • 300 ml bulionu mięsnego,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku,
  • SOS:
  • 100 g gęstej śmietany 18%,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 3 łyżki octu winnego z białego wina,
  • sól,
  • pieprz
Przygotowanie:
 

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy ryż chwilkę smażymy, dodajemy paprykę w proszku i zalewamy bulionem, gotujemy ryż do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu i studzimy. Salami i ser kroimy w cienkie paski. Papryki myjemy i kroimy w cienkie słupki.




Natkę drobno siekamy. Składniki sosu mieszamy ze sobą, doprawiamy go solą i pieprzem. Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki, łączymy je z sosem. Sałatkę doprawiamy do smaku. Odstawiamy do przegryzienia. Życzę smacznego :)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij