Sałatka ryżowa po wegiersku

Chcę Wam dziś zaproponować sałatkę, którą zrobiłam całkiem niedawno. Poczęstowałam nią kolegów i koleżanki, z którymi pracuje. Powiem Wam, że zrobiła furorę w pracy. Wszystkim bardzo smakowała, a koleżanka Ania przygotowała ją już dnia następnego.
Dla mnie taka sałatka smakuje świetnie z pieczywem czy po prostu sama, ale wszyscy zgodnie uznali, że nadawałaby się też na grilla. Polecam ją gorąco, bo jest naprawdę smaczna. A przy tym robi się ja łatwo i dość szybko.

Składniki:

  • 150g ryżu długoziarnistego,
  • 100g salami,
  • 100g sera żółtego ementalera,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 mała cebula,
  • 300 ml bulionu mięsnego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • SOS:
  • 100 g gęstej śmietany 18%,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 3 łyżki octu winnego z białego wina,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

 

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy ryż chwilkę smażymy, dodajemy paprykę w proszku i zalewamy bulionem, gotujemy ryż do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu i studzimy. Salami i ser kroimy w cienkie paski. Papryki myjemy i kroimy w cienkie słupki.

Natkę drobno siekamy. Składniki sosu mieszamy ze sobą, doprawiamy go solą i pieprzem. Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki, łączymy je z sosem. Sałatkę doprawiamy do smaku. Odstawiamy do przegryzienia. Życzę smacznego!





2 komentarzy

  1. Aga

    Sałatka w dzisiejszym wykonaniu 😉 Pozdrawiam 🙂

    • cukiereczek

      Pysznie wygląda 😉

Zostaw odpowiedź