Pulpeciki po bakońsku

Danie to ma korzenie węgierskie. Sos powstaje z duszenia w jednym garnku papryki, pomidora, boczku, pieczarek i cebuli. Sos pod koniec duszenia zaklepujemy mąką i śmietaną. Dzięki temu ma delikatniejszy smak i jest gęstszy. To świetna propozycja obiadowa. Ze składników, które podałam, przygotujecie obiad dla 4-5 osób. Tak przygotowane pulpeciki świetnie smakują z ryżem czy małymi kluseczkami.

Pulpeciki po bakońsku

Pulpeciki po bakońsku

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • PULPECIKI:
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • SOS:
  • 1 cebula,
  • 150g pieczarek,
  • 1 papryka,
  • 1 pomidor,
  • 100g wędzonego boczku,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3-4 łyżeczki mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

PULPECIKI: Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano oraz sok z cytryny. Dodajemy po szczypcie soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki i wrzucamy je na patelnię. Pulpeciki smażymy na rumiano z każdej strony i wyjmujemy na talerz.

SOS: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki (możemy je również obrać). Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w pół krążki. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Boczek (niezbyt tłusty) kroimy w kostkę.

Na tłuszczu pozostałym po smażeniu pulpecików podsmażamy cebulę i boczek. Smażymy je razem kilka minut aż cebula się zeszkli, a boczek się zarumieni. Wówczas dodajemy pieczarki, smażymy razem aż woda z pieczarek odparuję. Wtedy dodajemy słodką paprykę i dokładnie mieszamy. Do zawartości patelni dodajemy mięsne pulpeciki, podlewamy wodą tak, aby zakryła cienką warstwą mięso. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut na wolnym ogniu. Dodajemy paprykę i pomidora, mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut aż papryka zmięknie (ale nie powinna się rozpadać, powinna pozostać jędrna). W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy kilka łyżek wywaru z duszenia mięsa, aby zahartować śmietanę. Wlewamy śmietanę na gotujący wywar i szybko mieszamy, aby się nie zważyła, zagotowujemy. Danie doprawiamy do smaku.
Pulpeciki w sosie podajemy z ryżem lub kluseczkami.
Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
•    Ilość mąki zależy od tego, ile daliśmy wody do sosu. Być może wystarczy już 2 łyżeczki, a może trzeba będzie dać więcej.
•    Aby danie było jeszcze bardziej kolorowe warto użyć żółtej lub zielonej papryki.

Pulpeciki po bakońsku

Pulpeciki po bakońsku





5 komentarzy

  1. Danie wygląda przepysznie i przyznam, ze zaciekawiła mnie jego historia pochodzenia:)

  2. Pyszne,polecam

    IMG-20170315-WA0013

    • cukiereczek

      Wercia cieszę się, że smakowało 🙂

  3. Pyszne, pierwszą klasa to komentarz mojego męża.kolejny przepis wypróbowany.polecam

    • cukiereczek

      Kasiu bardzo miło mi to czytać 🙂

Pozostaw odpowiedź cukiereczek