Podudzia z kurczaka pieczone z fasolą i pomidorami

Danie to wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Wyczuwalna jest słodycz pomidorów i charakterystyczna dla tej kuchni przyprawa - kumin. Mięso po upieczeniu wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne. Dodatkowo mamy pyszny pomidorowy sos wzbogacony smakiem fasoli czerwonej. Przygotowanie trwa kilka minut, a reszta to już tylko pieczenie.

Podudzia z kurczaka pieczone z fasolą i pomidorami

Podudzia z kurczaka pieczone z fasolą i pomidorami

SKŁADNIKI:

  • 8 podudzi z kurczaka ( około 1kg),
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki kuminu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • Szczypta gałki muszkatołowej,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Z mięsa usuwamy skórę. Oprószamy je solą i pieprzem i obsmażamy na patelni. Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy sos. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Szklimy ją na oleju, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy wino, zagotowujemy.

Wówczas dodajemy pomidory w puszce, koncentrat, mieszamy i trzymamy na ogniu 2 minuty. Dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy odsączoną fasolę, mieszamy. Przygotowany sos wykładamy na mięso. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę. Podajemy z ryżem lub pieczywem ozdobione świeżym oregano bądź posypane natką pietruszki.

Życzę smacznego 🙂

Podudzia z kurczaka pieczone z fasolą i pomidorami

Podudzia z kurczaka pieczone z fasolą i pomidorami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź