Pissaladière

Pissaladiere to drożdżowy placek wywodzący się z kuchni francuskiej. Ma naprawdę wyjątkowy smak, pomimo małej ilości składników. Wierzch placka stanowi nadzienie cebulowe z charakterystyczną kratką ułożoną z anchois. W oczko każdej kratki wkłada się czarne oliwki. Może przypominać odrobinę włoską pizzę, ale ciasto w pissaladiere jest grubsze i bardziej puszyste.Placek jest naprawdę bardzo smaczny i pięknie prezentuję się na stole, gorąco polecam :)

Pissaladière

Pissaladière

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:

  • 200g mąki,

  • 12g świeżych drożdży,

  • 100ml ciepłej wody,

  • 2 łyżki oliwy,

  • Szczypta soli,

  • NADZIENIE:

  • 800g cebuli,

  • 1 łyżka masła,

  • ½ łyżeczki tymianku,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 mały słoiczek anchois,

  • Pół słoiczka drylowanych czarnych oliwek,

  • Olej do smażenia

  • Sól,

  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju. Wkładamy cebulę i szklimy ją. Wówczas dodajemy szczyptę soli, czosnek i tymianek, mieszamy. Cebulę przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 1 godziny aż się skarmelizuje. Zmieni wówczas kolor na ciemniejszy. Możemy podlać ją odrobiną wody. Pod koniec cebulę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nie dodajemy zbyt dużo soli, bo anchois jest już wystarczająco słone. Podczas duszenia się cebuli przygotowujemy drożdżowe ciasto.




CIASTO: Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy ciepłą wodę (nie gorącą!). Mieszamy aż do rozpuszczenia się drożdży. Wówczas dodajemy oliwę, sól i mąkę. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je i odstawiamy na około 45 minut do podrośnięcia.

Formę o wymiarach 20x20cm smarujemy cienko oliwą. Wylepiamy ją ciastem drożdżowym. Na cieście równomiernie rozprowadzamy cebulowe nadzienie (lekko przestudzone). Na cebuli układamy kratkę z filecików anchois. W każde oczko kratki wkładamy 1 oliwkę. Foremkę odstawiamy na około 20 minut, aby ciasto ponownie podrosło. Po tym czasie pissaladiere pieczemy 20-25 minut w 220 stopniach.

Życzę smacznego :)

Pissaladière

Pissaladière

2 komentarzy

  1. bardzo fajny pomysł na wykorzystanie anchois :) akurat mam zalegające w lodówce.

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu, w takim razie polecam tę zapiekankę ;)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij