Pierogi dominikańskie

To już ostatnia propozycja na pierogi w trwającym na blogu Tygodniu pierogowym. Mamy piątek więc te pierogi to znakomity pomysł na dzisiejszy obiad.
Te pierogi przygotujesz w kilkanaście minut. Ciasto jest mięciutkie, a farsz sycący. Pierogi podajemy z dodatkiem surówek. Zimne pierogi możemy odsmażyć i posypać startym żółtym serem.

Pierogi dominikańskie

Pierogi dominikańskie


SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 300g białego sera mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • Szczypta soli,
  • NADZIENIE:
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki posiekanego drobno koperku lub natki pietruszki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Jajka gotujemy na twardo, obieramy je i siekamy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Do miski wkładamy przestudzoną cebulę, posiekane jajka, koperek lub natkę, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy całość do połączenia. Nadzienie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

CIASTO: Do miski wkładamy ser, masło, dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę zagniatając ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy szklanką koła. Na każdym krążku umieszczamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy formując kształt pieroga. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Pierogi wrzucamy na wrzątek. Wyjmujemy je, gdy wypłyną na wierzch za pomocą łyżki cedzakowej.

Podajemy je na ciepło polane stopionym masłem z dodatkiem surówek. Przed podaniem można je posypać także startym żółtym serem.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Jeśli ciasto będzie się kleiło to dosypujemy więcej mąki.

Pierogi dominikańskie

Pierogi dominikańskie

Pierogi dominikańskie

Pierogi dominikańskie





2 komentarzy

  1. Wspaniale przepisy,wlasnie takich szukalam.

    • cukiereczek

      Zapraszam do smakowania 😉

Zostaw odpowiedź