Pana cotta jagodowa

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Sezon jagodowy się kończy więc pora na ostatni przepis z jagodami w tym sezonie. Pana cotta czyli deser mleczno-śmietanowy, wywodzi się z Włoch. Bardzo ją lubimy i często ją przygotowujemy. Zwłaszcza dlatego, że jej przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Na blogu znajdziecie m.in. przepis na ten włoski deser z sosem truskawkowym. Tym razem wzbogaciłam tę tradycyjną potrawę dodatkiem jagód. Zyskała dzięki temu wspaniały owocowy smak i przepiękny kolor.

Pana cotta jagodowa

Pana cotta jagodowa

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 250ml mleka ( 1 szklanka),

  • 250g śmietany kremówki,

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,

  • 1 łyżeczka cukru,

  • 13g żelatyny,

  • JAGODY:

  • 250g jagód,

  • 3 łyżki cukru,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • DODATKOWO:

  • Bita śmietana, jagody i listki mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Jagody zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i wstawiamy je na wolny ogień. Podgrzewamy je do momentu rozpuszczenia cukru. Wówczas zdejmujemy je z ognia i przecieramy przez sitko.

W rondelku umieszczamy mleko i kremówkę oraz cukier i cukier waniliowy. Wstawiamy je mały ogień i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Żelatynę zalewamy minimalną ilością gorącej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie dodajemy ją do gorącej masy mlecznej i mieszamy aż do rozpuszczenia. Wówczas dodajemy masę jagodową i mieszamy do połączenia składników.

Masę rozlewamy do 4 słoiczków. Studzimy ją, a następnie odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia.

Pana cottę możemy udekorować bitą śmietaną, jagodami i listkami mięty.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  1. Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje – po około 200ml.

  2. Deser możemy przygotować także z mrożonych jagód. Nie rozmrażamy ich wcześniej.

  3. Pana cotta jagodowa

    Pana cotta jagodowa





9 komentarzy

  1. wspaniale wygląda 🙂 i ten kolor <3

    • cukiereczek

      kwintesencja lata 🙂 choć można pzygotować ją także z mrożonych jagód 🙂

  2. Wygląda apetycznie! <3

    • cukiereczek

      Dziękuję i polecam 🙂 jest przepyszna 🙂

  3. Deser wygląda naprawdę cudnie! 😉

  4. Przepyszne mini deserki

    • cukiereczek

      Prezentują się pięknie! 🙂

  5. Nie wiem, dlaczego ale mi się zważyła a potem rozwarstwiła 🤔 Wszystko miałam świeże i robiłam według przepisu.

    • cukiereczek

      Być może żelatyna została źle dodana i masa się zwarzyla?

Pozostaw odpowiedź Renata